Afgrøder man kan så i marts

Utålmodig? Jeg tør godt så i marts…

Så i martsJeg tripper altid for at komme i gang med at så i marts. Kender du følelsen af, at have ventet siden nytår på, at årets køkkenhaveeventyr skal begynde?

Siden jeg blev færdig med tomater til forspiring, har jeg længselsfuldt ventet på, at jorden i køkkenhaven blev tør nok til at bearbejde. To af mine bede var klar til havefræseren i starten af marts, og så snart mine begejstrede køkkenhave-øjne ser en lækker velbearbejdet jordoverflade, så skal der puttes noget i HURTIGST MULIGT, så det kan skynde sig at komme op igen! :-)

Når jeg besøger guruerne, som f.eks. Karna Maj på havenyt.dk, forsøger hun med sin visdom og tålmodighed at mane mig til fornuft i sine artikler og siger vent med det hele til april – men det går ikke! Der skal bare noget ned i den jord! Har du det på samme måde? Så har jeg et par rebelske ideer til dig…

Så i martsOkay indrømmet, over årene har jeg mistet et par afgrøder til frost eller er endt med at vente endnu længere før de kom frem, fordi jorden var for kold, når jeg såede i marts. Men! Jeg har også efterhånden fået udarbejdet en god lille liste over, hvad jeg altid har succes med at så i marts. Et godt tip til at beskytte sig mod frosten, når man sår tidligt, er at opvarme jorden med plast i 2-3 uger før såning og afdække med fiberdug efter såning. Det virker for mig!

En rigtig god grund til at så i marts

Udover, at jeg gerne vil have fingrene i jorden, og gerne vil se nogle tidlige spirer, og høste nogle tidlige grøntsager, så er der en anden rigtig god grund til, at jeg gerne vil have nogle af mine frø i jorden i marts: I April er der tusind ting at gøre i køkkenhaven. Størstedelen af årets afgrøder skal sås, der skal luges, kartoflerne skal hyppes første gang, alle de forspirede planter skal plantes om, og jeg forspirer alle mine stang- og buskbønner. Derfor er det en kæmpe fordel for mig at få gjort så meget, som vejret tillader, i køkkenhaven i marts.

Så i martsDet tør jeg så i marts

 • Jordskokker
  Vi dyrker dem i en stor murerspand for, at de ikke skal sprede sig for meget
 • Hestebønner
  En lækker og anbefalelsesværdig afgrøde til begynderkøkkenhaven
 • Spinat
  Spinat er en super salatafgrøde at dyrke tidligt på foråret og sent på sommeren, da den har tendens til at gå i stok midt på sommeren
 • Ruccola
  Kan sås i marts og allerede høstes fra maj
 • Radiser
  En hurtig og nem afgrøde, der er høstklar på ca. en måned

Andre ting jeg ordner i køkkenhaven i marts…

 1. Jeg fræser og kultiverer
  Nu er jeg for alvor i gang med den sidste klargøring af bedene, så de kan blive klar til at så en masse, så snart vi når april
 2. Jeg har lagt de første ekstra, ekstra tidlige kartofler
  Det blev en uge inde i marts i år, hvor der var lune dage, og hvor kartoffelbedet, der har været dækket med plast for at opvarme jorden, nåede op på en jordtemperatur på 7 grader
 3. Jeg sætter det første hold af løg
  Både rødløg, zittauerløg og skalotteløg kommer i jorden
 4. Jeg forspirer videre i vindueskarmene
  Jeg er stor fan af forspiring, så nu er det tur for salater, ærter og solsikker
  Få tips til gøremålene på min liste i marts

Efterhånden som jeg arbejder mig igennem marts-listen, lægger jeg indlæg op med tips til de enkelte opgaver i køkkenhaven i marts. Så følg med, hvis du godt kunne bruge en havemakker og ikke lige har en ved hånden. Kig ind forbi Hjemme hos Feen bloggen eller skriv dig op, så du ikke går glip af noget. Der er nye haverapporter 2-3 gange om ugen. Du kan også læse om at have høns i haven, prøve en af mine favoritopskrifter, eller få seje tips fra min kloge gadgetnørd og bedre halvdel. Han har lovet snart at skrive et indlæg om vores top-cool automatiserede havevandingssystem i næste måned.

Du kan følge bloggen på flere måder:

 • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

Skriv et svar

%d bloggers like this: