Den italienske køkkenhave

Den italienske køkkenhave

Jeg er fuldkommen pjattet med det italienske køkken. Jeg er ellers opvokset med det franske køkken. Min far var helt usædvanligt dygtig til fransk madlavning. Han elskede at stå i timevis og balancere de helt rigtige ingredienser og koge retter ind, så man troede, at det var en Engel, der havde stået bag gryderne – helst gerne med et nøje udvalgt glas fransk bordeaux og med min mor vimsende omkring ham i et par høje hæle….

Kokkerier og klask i måsen

Netop det barndomsminde står som et af de skarpeste for mig. Min afsindigt smukke og altid ulasteligt klædte mor og min flotte gastronomiske geni af en far. Og så mødtes de på hjørnet af kogeøen over en skål og et kys og gerne et godt klask i måsen, hvis min far var ekstra tilfreds med sine egne kokkerier.

Og da han desværre forlod os alt for tidligt, så er han i hvert fald en engel på min skulder, når jeg, efter bedste formåen, forsøger at genskabe hans famøse franske rødvinssauce. Den bliver aldrig ligeså god som hans, men jeg har da om ikke andet arvet hans kærlighed for madlavning og gode råvarer. Og jeg tror skam heller ikke, at han ville være helt utilfreds med sin datters evner i køkkenet, omend jeg dog har kastet min kærlighed på det italienske køkken fremfor det franske.

Hvad består den italienske køkkenhave af?

Derfor bærer vores køkkenhave også stærkt præg af, at vi laver meget italiensk mad. Den tæller omkring 80 tomatplanter af forskellige sorter, hvoraf vi dyrker en del til at lave skønne tomatsaucer, som vi kommer på patentglas til vinterforrådet. Vi dyrker også grønne og gule squash og saftige peberfrugter.

Urtebedet stortrivesI krydderurtebedet er der bjerge af salvie, bredbladet persille og basilikum. Og vi dyrker masser af ruccola og romainesalat og et hav af “fagioli” – bønner, af forskellig slags. I sær er vi vilde med borlottibønnerne, som er så smukke i deres gule og røde marmorerede mønster, og som vi bælger, koger og svitser med masser af krydderurter. Derudover dyrker vi en stor mængde løg og hvidløg – sidstnævnte har jeg desværre ikke været super succesfuld med endnu.

Inspiration til den italienske køkkenhave – direkte fra Toscana

den italienske køkkenhaveDenne uge har jeg dog, omend lidt bekymret, overladt min egen italienske køkkenhave i hænderne på vores huspasser, og nyder nu en ubeskriveligt smuk udsigt sammen med mine 3 guldklumper fra et næsten 100 år gammelt landhus i Capannori med udsigt over Lucca og alle de små landbyer, kirker og ikke mindst oliven- og vinmarker, der strækker sig ned af bjergsiden.

Og det er tankevækkende at opleve hvordan næsten alle husene her, fremfor en nydeligt klippet græsplæne, i stedet har en køkkenhave i baghaven med de skønneste krydderurter, tomater, squash og bønner. Inspirerende, hvordan det italienske folks kærlighed for mad gennemsyrer deres levevis. Det kunne vi lære meget af.

Det er lidt en besættelse med råvarer og madlavning

Faktisk har jeg en indrømmelse… Peter og jeg brugte næsten mere tid på at lave madplan og indkøbsliste for ferieugen end på at planlægge turistaktiviteter!

Efter smertefri landing i Pisa lufthavn og afhentning af lejebil, satte vi kursen mod et supermarked for foden af bjergsiden, hvor vi også skulle mødes med italienske Katia, der skulle vise os op til huset.

Efter næsten 1,5 time i supermarkedet, der havde en fantastisk afdeling med lokale grøntsager, var børnene klar til at begå mytteri og Katia skrev undrende, om vi mon var kørt til det forkerte supermarked… Det var vi så også… men som de madører vi er, havde vi slette ikke indset, hvor meget tid der var gået med at imponeres over kæmpe flotte peberfrugter og savle over charcuteri afdelingen.

Man må ikke gå ned på tomater!!!

Den italienske køkkenhaveOg efter en nervepirrende tur op af alt for smalle bjergeveje i halsbrækkende tempo i vores lidt for lange stationcar for at følge med Katia i hendes lille smarte italienerbil, var jeg faktisk utroligt taknemmelig for, at Peter havde lavet en gennemtænkt indkøbsliste og vi ikke lige skulle de 20 minutter ned af bjerget igen efter smør lige med det samme :-)

Når italienerne serverer mad…

… synes det bare så vidunderligt ubesværet. Det er det jeg holder mest af ved det italienske køkken, at det er så simpelt og uprætentiøst! I går tog vi afsted på tværs af bjergsiden i jagten på 3 små og aldeles hyggelige familierestauranter, som Katia, havde anbefalet, og som vi skal spise på i løbet af ugen. De har ingen menu. Maden er lavet af råvarer fra familiernes egen lille gård og italienske køkkenhave og de laver mad, af de råvarer, som de synes er allerbedst netop den dag.

Vi fik pølser og parmaskinke og hjemmelavet pasta med kødsovs og bruschetta med med grøn pesto og det var himmelsk i al sin enkelthed. Her er min egen opskrift på hjemmelavet pasta med kylling og pesto. Det skal vi spise hjemme i det skønne italienske stenhus i aften, for vi har da taget pastamaskinen med i håndbaggagen!

Få indlæg fra bloggen leveret automatisk:

  • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
  • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
  • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
  • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
  • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

Skriv et svar

%d bloggers like this: