Guide til at dyrke rodfrugter i køkkenhaven

Sådan får vi succes med at dyrke rodfrugter

 • Vi vælger, kun at dyrke rodfrugter, som vi på forhånd ved, hvordan vi vil bruge i køkkenet
  Man skulle tro, at det giver sig selv, men som nybegynder i køkkenhaven, kunne jeg slet ikke få nok forskellige sorter, og jeg endte med at bruge en del plads på at dyrke nogle rodfrugter, som vi aldrig fik spist, fordi vi ikke rigtig havde nogle gode opskrifter, de indgik i, og heller ikke havde held med at finde nogen.
 • Vi dyrker dem senest muligt på sæsonen
  Og hvorfor så det? Gælder det ikke bare om at få dyrkningen i gang hurtigst muligt? Jo det troede vi da i hvert fald de første par år. Men vi indså, at så længe, der var tomat, salat, bønner og majs i køkkenhaven, så havde vi ingen interesse for at spise andre rodfrugter end gulerødder. Så nu planlægger vi dem i stedet sådan, at de først er klar sidst på efteråret
 • Vi tænker over hvilke sorter vi vælger
  F.eks. dyrker vi små runde rødbeder til at bage som hele, og de store aflange til at skære op i rodfrugtblandinger, som vi tilbereder i ovnen med løg og hvidløg og masser at lækre krydderurter fra haven (rosmarin, timian, salvie og persille). Vi dyrker en blanding af gamle gulerodssorter, så vi får både hvide, gule, orange og lilla gulerødder. Pigerne elsker dem til madpakken og synes, at det er spændende med de forskellige farver

Om dyrkning af rødbeder

Dyrkning af rødbederRødbeder og såning/forspiring/udplantning
Jeg synes ikke at rodfrugter egner sig til forspiring. Vi sår dem altid direkte på friland, og det gælder også rødbeder. Vi lægger frøene i blød et døgn før såning og for-vander så-rillen.

 • Såtidspunkt: Midt marts frem til Skt. Hans
 • Sådybde: 1 cm for de runde, 2 cm for de aflange
 • Såafstand: 5-10 cm mellem planter og 30 cm mellem rækker
 • Spiretemperatur: Min. 6 grader, Optimalt 20-30 grader
 • Spiretid: 2-3 uger
 • Vækstperiode: 4 mdr.

Rødbeder og jord
Rødbeder trives dårligt i meget våd jord. De gror bedst i en “veldrænet men fugtig jord”. Og hvad betyder det så?!? Jo det betyder, at der ikke må stå vand i jorden, der hvor du dyrker dine rødbeder, og at jorden skal være gennemarbejdet i et spadestiks dybde, så vandet kan dræne fra det lag, hvor rødbederne skal vokse. Rødbeder vil gerne have en fed velgødet jord ( f.eks. den du dyrkede kartofler i sidste år). Har du sandet jord, bør du tilsætte kompost/humus og har du meget leret jord bør du lette jorden med sand/grus og kompost eller vælge en anden placering til rødbederne.  Rødbeder foretrækker en pH på ca. 6,5. (altså ikke for sur).

Rødbeder og timing
Rødbeder har en vækstperiode på ca 4 mdr. og kan sås fra ca. midt marts (3 uger inden sidst forventede frost, siger selvforsyningsguruen John Seymour) og frem til Skt. Hans. Vi sår dem midt i juni, så er de klar midt i oktober, hvor vi gider at begynde at spise bagte rodfrugter, fordi tomater, salater og bønner er sluppet op.

Rødbeder og videre pasning
Rødbederne kræver fugtig jord og bliver hårde, hvis de tørrer ud. Derfor skal du vande i tørre perioder, når jorden altså ikke føles fugtig, hvis du stikker en finger i den. Vær ekstra flittig med at luge i rækkerne, indtil rødbedebladene har fået en god størrelse (altså at rødbedebladene er markant større end det evigt fremspirende ukrudt). Og udtynd så planterne står med 5 cm’s mellemrum.

Rødbeder og vejr
Rødbeder er en af de afgrøder, der kan dyrkes i delvis skygge (ned til 4 timer direkte sol i højsommeren), hvor det for øvrigt er lettere at holde en god fugt i jorden. Rødbeder kan for øvrigt godt tåle blæst. De skal høstes inden frosten kommer.

Rødbedernes venner
Rødbeder trives med løg og kålplanter.

Om dyrkning af gulerødder

Gulerødder og såning/forspiring/udplantning
Vi sår gulerødder direkte i køkkenhaven og for-vander som altid i så-rillen. Vi vælger en “Harlekin”-frøblanding med flere forskellige farver gulerødder.

 • Såtidspunkt: Babygulerødder i marts og gulerødder til vinterforråd midt i maj
 • Sådybde: 1 cm
 • Såafstand: Ca ½ cm mellem frøene (udtyndes til 5 cm) 30 cm mellem rækkerne. Jeg har OVERHOVEDET ikke tålmodighed til at sidde på knæ og placere så små frø med ½ cm afstand og desuden er der altid en del, der ikke spirer, så jeg drysser frøene, så tyndt jeg overhovedet kan i rillerne, og så bruger jeg 20 min. på at tynde ud til 5 cm i mellem planterne, en uges tid efter de er spiret. Udtynding tiltrækker gulerodfluer, så udtynd gerne i regnvejr og dæk til med fiberdug i et par døgn, efter du har udtyndet.
 • Spiretemperatur: Min. 6 grader, Optimalt 15-25 grader
 • Spiretid: 1-3 uger
 • Vækstperiode: 3-4 mdr.

Dyrkning af gulerødderGulerødder og jord
Gulerødder trives nogenlunde i den samme jord som rødbederne. I følge John Seymour, bør man dog ikke påfylde dyregødning for tæt på såningen (helst 6 mdr. før). Det er vigtigt at jorden er gennemarbejdet i et spadestiks dybde, renset for sten og at den ikke for lov at tørre ud. Ellers bliver gulerødderne let deforme og ganske morsomme at se på :-)

 

Gulerødder og timing
Gulerødder har en vækstperiode på 3-4 måneder. Helt ned til 2½ md. hvis man vil spise dem som babygulerødder. Vi sår et hold babygulerødder til madpakkerne først i marts og dernæst til efterårsspise og vinterforråd efter 15. maj.

Gulerødder og videre pasning
Udover udtynding er der ikke så meget pasning ved gulerødder. Oplever du problemer med, at gulerodsfluen larver æder render i dine gulerødder, kan du gøre 3 ting: Plante sent efter midt maj. Lægge sod ud hver 14 dag indtil 15. maj og høste gulerødderne så snart de er klar, fremfor at lade dem blive længst muligt i jorden (vi har lidt den udfordring. Derfor dyrker vi gulerødder til vinterforråd efter 15. maj og høster så snart de er klar. Hyp gulerødderne, så de ikke bliver grønne på toppen af roden.

Gulerødder og vejr
Gulerødder vil gerne have sol og tåler ligesom rødbeder godt det blæsende vejr i foråret.

Gulerøddernes venner
Gulerødderne er også venner med kål, salater og løg. Plant. f.eks. porrer eller hvidløg i hver anden række. Lugten af løg overdøver gulerøddernes duft og forvirrer gulerodsfluen

Om dyrkning af pastinakker

Pastinakker og såning/forspiring/udplantning:
Vi sår pastinakkerne direkte i køkkenhaven i en våd sårille

 • Såtidspunkt: Marts til slut april
 • Sådybde: 3 cm
 • Såafstand: 10 cm mellem planter og 30-40 cm mellem rækker
 • Spiretemperatur: Min. 4 grader, Optimalt 10-20 grader
 • Spiretid: 2-4 uger
 • Vækstperiode: 5-7 mdr. (jo bedre jord, jo kortere vækstperiode)

Pastinakker og jord:
Pastinakker stiller ikke store krav til jorden, men trives i rodfrugtbedet med gulerødder og rødbeder. Vi har oplevet, at jo bedre jorden er, jo tidligere er de klar. Graver man en god gang gødning eller kompost ned under pastinakrækken i over 40 cm’s dybde får man store flotte pastinakker.

Pastinakker og timing:
Pastinakker vokser meget langsomt 5-7 mdr. til høst. Det passer perfekt med en midt april såning for os, og så kan pastinakkerne for øvrigt overvintre i jorden. Faktisk er smagen bedst, når de har fået en den første omgang frost. Så dem kan man tage af hele vinteren.

Pastinakker og videre pasning
Når pastinakkerne har spiret skal de have gavmildt med vand, til de når en god størrelse, hvor de effektivt kan søge vandet med de lange rødder selv. Har du ikke gravet gødning ned under pastinakrækken, kan du evt. give dem lidt ben- eller fiskemel i løbet af sæsonen.

Pastinakker og vejr
Pastinakker tåler som sagt vinteropbevaring i jorden og bliver bedre i smagen af en tur frost

Pastinakkernes venner:
Pastinakker er også gode venner med løg, kålplanter og radiser

Om dyrkning af skorzonerrod

Ved jeg absolut ingenting. Jeg forsøgte spontant i maj sidste år, men så aldrig skyggen af en kimplante. Nu forsøger jeg igen i år og så skal jeg nok fylde al min gode erfaring om dyrkning skorzonerrødder på, hvis jeg ellers lykkes :-) Indtil da, modtages gode råd gerne i kommentarfeltet!

Jeg har jo dog sået, og kan dermed beskrive de helt basis elementer ved dyrkning af skorzonerrod…

Skorzonerrødder og såning/forspiring/udplantning:

 • Såtidspunkt: April måned
 • Sådybde: 2,5 cm
 • Såafstand: 20 cm mellem planter og 30 cm mellem rækker
 • Spiretemperatur: Min. 5 grader, Optimalt 15-25 grader
 • Spiretid: 1-2 uger
 • Vækstperiode: 5-6 mdr.

Andre opgaver i køkkenhaven i april:

Rigtig god arbejdslyst i køkkenhaven!

Få tips til resten af gøremålene på min april-liste

Efterhånden som jeg arbejder mig igennem min april-liste, lægger jeg indlæg op på bloggen med tips til de enkelte opgaver i køkkenhaven i april. Vil du gerne følge med? Så kig ind forbi Hjemme hos Feen-bloggen eller skriv dig op, så du ikke går glip af noget. Der er nye haverapporter 2-3 gange om ugen. Du kan også læse om at have høns i haven, prøve en af mine favoritopskrifter, eller få seje tips fra min kloge gadgetnørd og bedre halvdel. Han har f.eks. lovet at skrive et indlæg om vores top-cool automatiserede havevandingssystem her i april.

Du kan følge bloggen på flere måder:

 • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

Skriv et svar

%d bloggers like this: