Forspiring af kartofler

Forspiring af kartofler (ekstra tidlige)

Forspiring af kartoflerOkay, jeg er forud med havegøremålene, men lidt bagud med indlæggene. De sidste 4 punkter af mine januar gøremål, kommer først på bloggen her i de første dage af februar. Men fortvivl ej, begynder du nu, er du stadig i mægtig god tid!

Forspiring af kartofler tager 5-6 uger. Der er dog sorter, som har brug for helt op til 7-8 ugers forspiring. Det har bl.a. sorten “Rocket”, som vi har planlagt, som vores allertidligste kartoffelsort i år. Derfor er jeg allerede gået i gang med forspiring af kartofler nu.

Hvis du vil undgå kartoffelsygdomme, er det bedst at købe sygdomsfri læggekartofler, fremfor at bruge kartofler fra supermarkedet. Som nybegynder har jeg flere gange brugt spisekartofler som læggekartofler, men i dag køber vi altid sygdomsfri læggekartofler for at være på den sikre side.

Hvordan forspirer man læggekartofler

Forspiring af kartofler 2Jeg bruger enten brødkurve beklædt med køkkenrulle eller æggebakker til forspiring af kartofler. Jeg vender kartoflerne sådan, at jeg er sikker på at et par øjne peger opad. Det er fra “øjnene” at spirerne kommer. Den første uge giver jeg kartoflerne et varmestød med god lun stuetemperatur i vindueslys. Efter den første uge, flytter jeg dem ud i vores bryggers, hvor de stadig står lyst, og der er noget køligere (18 grader). Allerbedst er det, hvis de kan ligge lyst og ved 12-15 grader, men det er de færreste hjem, der har sådan et rum, så bryggerset er mit bedste bud.

Det er vigtigt med forspiring af kartofler, at kartoflerne ikke ligger for varmt eller for mørkt, når de skal spire, så får de nemlig lange, tynde, svage spirer, som let knækker af ved lægningen. Den sidste uge, inden kartoflerne skal lægges i jorden, plejer jeg at flytte dem ud i garagen hvor temperaturen ligger på 8-12 grader i marts, så de ikke får et kuldechok, når de skal i jorden.

De spirende læggekartofler må helst ikke tørre ud, så en gang om ugen sprayer jeg dem let med en forstøver (man kan også bare dyppe fingene i vand og stænke dem ganske let).

Jeg lægger mine kartofler, når jordtemperaturen er 7-8 grader og der ikke er fare for nattefrost den næste uge. Og så lægger jeg den klare plastafdækning henover igen for at holde jordtemperaturen så høj som mulig, indtil kartoffelplanterne begynder at kigge op af jorden. En anden god pejling for, hvornår man kan lægge sine kartofler er, når ukrudtet begynder at pible op. Jeg håber på tidligt i marts i år.

Igen skal det siges, at det er rigeligt tidligt, at få i gang med forspiring af kartofler i slutningen af februar eller starten af marts, hvor der også er større udvalg af kartofler at vælge i mellem. I år er jeg dog optimistisk pga. den milde vinter, og vil som sagt gerne forsøge, om jeg kan få kartofler i jorden allerede først i marts.

Andre ting på min arbejdsliste i køkkenhaven i februar

 • Forspiring af tomater, bladselleri, knoldselleri, porrer og krydderurter:
  Nu begynder der for alvor at blive travlt i de lune vindueskarme. Jeg forspirer efter forskrifterne, men sår også et hold purløg og porrer (det er den eneste måde, jeg får succes med dem)
 • Spred guldet! Nu skal komposten fordeles:
  Hvis ikke regnen siler ned i februar, spreder jeg min gode kompost ud og arbejder den ned i jorden. Man skal nemlig huske at fodre sin køkkenhave inden man dyrker.
 • Sæt hønsene i arbejde:
  Hønsene er sat på løbegård, som jeg flytter mellem de forskellige bede, så de kan gøde og begynde at skrabe og spise ukrudtsfrø og skadeinsekter
 • Dæk bedet med klar plast:
  Det kommende kartoffelbed skal dækkes med klar plast for at hæve temperaturen til de tidligste kartofler

Følg med og kom godt i gang med køkkenhaven

Jeg ville gerne have haft nogen at “følges med” de første par år, vi havde køkkenhave. Bare sådan for at få lidt venskabelige tips og nu-er-det-tid-til påmindelser. Så er du ikke allerede ekspert, eller er du ekspert og bare er nysgerrig efter, hvordan andre griber køkkenhaven ad, så følg med Hjemme hos Feen.

Så vil jeg gøre mit bedste for at dele mine gøremål i køkkenhaven og om ikke andet kan det jo være meget rart at vide, at du ikke er den eneste, der er bagud, når jeg heller ikke nåede alle månedens gøremål :-)

Du kan følge bloggen på flere måder:

 • E-mail: Vil du gerne have smarte, sjove og hyggelige køkkenhavetips leveret direkte i indbakken, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail med blogindlæg dagligt eller ugentligt. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget ser spændende ud
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

2 Comments on Forspiring af kartofler

 1. Rikke Berg Fieschi
  04/02/2015 at 13:04 (6 år ago)

  Nu må jeg simpelthen dyrke kartofler! Hvor køber du de sygdomsfri henne? Og har du nogen erfaring med dyrkning af kartofler i krukker eller sække på altanen?
  (P.S. elsker din lille step by step dagbog her. Håber du vil skrive om tomater når vi når dertil!)

  Svar
  • Stephanie, Hjemme hos Feen
   04/02/2015 at 14:21 (6 år ago)

   Kære Rikke,

   Du er bare den hyggeligste læser på Hjemme hos Feen. Elsker når du kommenterer, du har altid sådan nogle gode spørgsmål. Jeg er som regel på jagt efter bestemte kartoffelsorter. Så jeg handler meget på nettet hos:
   kridtvejsplanter.dk
   plantorama.dk
   og hos Camilla Plum på fuglebjerggaard.dk
   Det koster 50-100 kr. at få dem tilsendt, så det er smart hvis man kan samle indkøb af frø, sætteløg og læggekartofler til en netbutik, hvis man handler online.
   Stort set er alle kartofler, som man køber som læggekartofler certificerede og sygdomsfri. Man kan altid lige spørge forhandleren, hvis det er en mindre gård eller netbutik, hvor det ikke fremgår tydeligt.

   Jeg har kun et enkelt års erfaring med dyrkning af kartofler i poser eller spande, som man kan have på altanen. Det var ikke super succesfuldt, men jeg tror også, at min jord var for mager. Hvis jeg var dig, ville jeg bruge en god blanding af grøntsagsjord fra havecenteret blandet med “champost” (champignon kompost) eller øko kompost og så gøde dem godt i starten af juni (når de begynder at sætte knolde).

   Jeg skal lave et forsøg i år, og se, om der kommer nogle gode råd ud af det :-)

   Og du kan være sikker på, at jeg skriver om tomater i februar. Det er min amatør-spidskompetence i køkkenhaven :-) Vi skal have 7 forskellige sorter i år!

   Svar

Skriv et svar

%d bloggers like this: