Forspiring af squash og agurker

En af de første opgaver i april er forspiring af squash og agurk

Forspiring af agurker og squashSom billedet afslører, er jeg allerede godt på vej med forspiringen af mine squash og agurker, men det er nu faktisk bare en uge siden, at jeg såede dem. Mine squash skal dyrkes på friland og de agurker, jeg har valgt, er drivhusagurker.

Dermed skal begge plantes ud på deres voksesteder til 1. maj. Både squash og agurk spirer hurtigt og udvikler sig hurtigt, derfor er 1 måneds forspiring rigeligt tidligt, hvis planterne ikke skal vokse mig over ende i minidrivhuset.

Har du ikke nået forspiring af squash og agurker endnu, så fortvivl ej. Så dem den kommende weekenden, og så skal du nok nå med på denne afgrøde også. Oftest er det problemet at så dem for tidligt, fordi planterne så vokser ud af vindueskarm eller minidrivhus, før det er varmt nok til, at de kan plantes ud.

Frø til forspiring af squash og agurker

Fordi squash og agurker vokser så hurtigt, vælger jeg også en lidt større såpotte på 7×7 cm. Jeg bruger normalt så- og priklejord til både forspiring af squash og agurker, men siden squash er en meget grådig plante, har jeg i år forsøgt mig med at så direkte i plantejord, og det er gået ganske udmærket og køber mig måske lidt ekstra tid, før de skal ompottes.

I år skal vi have 2 grønne squash, 2 gule squash og 4 drivhusagurker, og jeg har valgt sorterne:

 • Telegraph agurker (til drivhuset)
 • Black Zucchini squash (men den er nu grøn)
 • Golden Zucchini squash (de gule)

Jeg havde egentlig planlagt andre gode sorter, men så syntes jeg ikke, at mine egne agurkefrø så, så gode ud og jeg fik nogle lækre øko-frø forærende til den grønne squash, så nu blev det altså lidt anderledes.

Squash og agurker spirer bedst ved en temperatur på 22-35 grader. Og spirer efter 5-10 dage.

Forspiring af squash og agurker foregår sådan her:

 • Vælg en lidt større potte min. 7 cm
 • Fyld med jord og for-vand potterne
 • Prik 2 huller med fingeren, der er 2 cm dybe
 • Læg et frø i hvert hul og tryk jorden sammen om hullet
 • Stil frøene på en lun (men ikke brandvarm) radiator i en forspiringskasse/minidrivhus
 • Hold jorden fugtig
 • Når frøene er spires flyttes de væk fra radiatoren, så køligt som muligt med så meget sollys som muligt (ikke nødvendigvis direkte)

forspiring af squash og agurkLidt køligere og max lys efter spiring

Har du et opvarmet drivhus eller minidrivhus med en minimumstemperatur på over 10-12 grader, kan du med fordel flytte dine squash og agurker derud en uges tid efter spiring.

Det har jeg gjort med mine i år og de gror lystigt. Indenfor i vindueskarmen bliver forspirede planter hurtigt ranglede, fordi der er lidt for vamt ift. mængden af sollys, de kan nå at få i løbet af dagen.

Resten af min arbejdsliste for køkkenhaven i april, ser således ud:

Få tips til gøremålene på min liste i april

Efterhånden som jeg arbejder mig igennem min april-liste, lægger jeg indlæg op på bloggen med tips til de enkelte opgaver i køkkenhaven i april. F.eks. kan du allerede nu læse og ompotning og udflytning af tomatplanter.

Vil du gerne følge med? Så kig ind forbi Hjemme hos Feen-bloggen eller skriv dig op, så du ikke går glip af noget. Der er nye haverapporter 2-3 gange om ugen. Du kan også læse om at have høns i haven, prøve en af mine favoritopskrifter, eller få seje tips fra min kloge gadgetnørd og bedre halvdel. Han har f.eks. lovet at skrive et indlæg om vores top-cool automatiserede havevandingssystem her i april.

Du kan følge bloggen på flere måder:

 • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

2 Comments on Forspiring af squash og agurker

 1. Rikke Berg
  14/04/2015 at 12:16 (5 år ago)

  Tak for agurkeguide, Steph! Hvornår planter du så agurkerne ud i drivhuset sådan uden ekstra varme etc? Det er lykkes mig at få to frø til at spire i år, resten kom ikke op – mærkeligt! Og mine soyabønner – som jo er en helt anden historie, har jeg mon forspiret dem for tidlig? Kun en kom op, resten slet ikke.

  Svar
  • Stephanie
   14/04/2015 at 13:25 (5 år ago)

   Hmmm, jeg ved søreme ikke rigtig, hvorfor dine agurkerfrø ikke har spires alle sammen… Men 3 årsager, jeg nogen gange har problemer med spiring er, hvis jorden tørrer ud under spiring, hvis den modsat er pladdervåd, så frøet rådner og i sær hvis jorden er for våd kombineret med at de står for varmt, så man nærmest får kogt dem under spiringen. De kan selvfølgelig også have stået for koldt. Agurker spirer bedst ved 25 grader (22-32 grader ifølge Karna Maj).

   Jeg planter ikke agurker ud i drivhuset før til maj. Lige nu står de i det opvarmede minidrivhus. Så tror jeg, at jeg ville se om dine 2 planter ikke kan klare sig med det lys de får i vindueskarmen så længe. Det tror jeg skam godt du kan få fine planter ud af. Og de vokser hurtigt, når først de kommer ud. Husk dog at ompotte dem så de får ny næring og mere plads til rødderne.

   Jeg har kun en enkelt sæsons erfaring med sojabønner i drivhuset. Jeg såede dem direkte sidst i maj, men det var som om sæsonen så blev for kort til dem. Jeg tror dog, at du har været for tidligt ude, hvis du allerede har forspiret dine sojabønner nu. Hvis du har flere frø tilbage, ville jeg forspire til 1.maj igen og så udplante på altanen 1. juni.

   Bønner er meget varmekrævende og sarte overfor blæsevejr, så det er noget at de sidste jeg forspirer/sår.

   Svar

Skriv et svar

%d bloggers like this: