Grøngødning og jordforbedring

Det mener jeg om grøngødningMed grøngødning får du lækker jord i køkkenhaven til næste år

De første år, jeg havde køkkenhave, ryddede jeg stolt alle gamle stokke og stilke op af jorden, når afgrøderne var høstet og kørte haveaffaldet på genbrugsstationen. Jeg kultiverede jorden og fjernede alle gamle rødder og beundrede stolt, den fine bare jordoverflade, der allerede sidst i august var ren og klar til næste sæson.

Når man rydder lidt for fint op i køkkenhaven

Det var så inden det gik op for mig, at jeg netop havde fjernet alt organisk materiale, der skulle give næring til jorden til næste års køkkenhave, og at jeg samtidig havde blottet jorden fuldkommen, så al næringen blev skyllet ud af den i løbet af vinteren.

Frø i hånden smKompostmateriale eller grøngødning med efterafgrøde?

De sidste par år, har jeg efterladt alle sygdomsfri planterester i køkkenhavebedene og fyldt ovenpå med halvkomposteret materiale fra sæsonen og masser af græsafklip til at tilføre næring og dække jorden mod udvaskning. Og det har fungeret alletiders, men nu vil jeg lave et andet forsøg…

LÆS MERE om kompostering og se min kompost guide

Så gode efterafgrøder til bierne og din jord

I år vil jeg nemlig så en ”efterafgrøde”, efterhånden som jeg får fjernet kartofler, løg, hestebønner osv. Og der kommer mere bar jord.

Grøngødning har flere fordele:

 • Det optager og binder jordens næringsstoffer igennem vinteren
 • De hindrer efterårets ukrudt
 • Det giver struktur og næring til køkkenhaven, når det fræses ned til foråret

Gode sorter til grøngødning

Jeg har planlagt at så honningurt, blodkløver og gul sennep. Jeg sår dem efterhånden, som jorden bliver ledig for at bevare så meget af jordens næring som muligt.

Frøposer til grøngødning sm

Blodkløver overvintrer, mens honningurt og gul sennep visner ned ved første frost, så jeg bruger en blanding af honningurt og blodkløver, der hvor jeg kommer til at så senest til næste år og gul sennep til de tidlige bede. Blodkløveren kan endda nå at blomstre i maj til glæde for bierne, der hvor man f.eks. først senere på sæsonen skal have bønner eller sene rodfrugter og løg. Disse efterafgrøder kan sås frem til midt september.

Olieræddike til jordforbedring af stiv lerjord

I vores ene bed, der er mest vådt og hvor jeg endnu ikke har dyrket rodfrugter, er jorden stadig meget kompakt i dybden, så der vil jeg prøve at dyrke olieræddike som grøngødning. Den har nemlig lange pælerødder og er derfor gode til at forbedre strukturen i tung lerjord. Olieræddike skal sås i august.

Sådan sår jeg grøngødning

Jeg gider ikke nusse så meget med fine rækker, når det kommer til grøngødning, så jeg bredsår det (oversat til godt dansk strør jeg bare frøene udover jorden med en løs hånd og river dem ned i jorden med en rive bagefter

Fræs grøngødningen ned til foråret

Til foråret fræser man så grøngødningen ned i jorden, hvor den komposterer og afgiver den opsamlede næring til jorden. Det er vigtigt at man ikke lader grøngødning stå længe nok til at den går i frø, så selvsår den og bliver en ukrudt i køkkenhaven i stedet.

Vil du vide mere om jordforbedring, så LÆS HER

Bogkonkurrence Lav din egen Urtehave

Få indlæg fra bloggen leveret automatisk:

 • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

2 Comments on Grøngødning og jordforbedring

 1. lillian redam
  11/09/2015 at 11:34 (5 år ago)

  Jeg forstår ikke helt – sår du først grøntgødningen NU? Så kan den da ikke nå at spire.

  Svar
  • Stephanie
   11/09/2015 at 11:38 (5 år ago)

   Hej Lillian, så bliver jeg da i hvert fald meget overrasket, for jeg har nu før sået både blodkløver og honningurt i løbet af september, og de spirede da fint. Og gul sennep og olieræddike kan man da så ekstra sent? Har du erfaringer med at grøngødning ikke spirer i september? :-)

   Svar

Skriv et svar

%d bloggers like this: