Henkogning af tomater til vinterforråd

Henkogning af tomater: Verdens bedste tomatsauce!

Tomater til vinterforråd

Okay, jeg indrømmer det, vi er lidt besatte af tomatdyrkning herhjemme… I år har vi skåret en del ned, og vi har alligevel over 50 tomatplanter fordelt på bede, køkkenhave, krukker og drivhus.

Halvdelen af vores tomatplanter er cocktailtomater, som vi spiser i sæsonen. Den anden halvdel er store tomatsorter, som vi faktisk udelukkende dyrker til denne toplækre opskrift på henkogning af tomater til vores vinterforråd! Mine favoritsorter, til vinterforrådets tomatsauce, er de gode kødfulde sorter som f.eks. Cuor di Bue, Brandywine, Roma og Hillbilly. Især Roma er genial til henkogning, fordi den ikke har mærkelige fordybninger og er super let at skolde og flå.

Spis aldrig friske tomater om vinteren!

Efter at have dyrket vores egne fantastiske søde lækre smagfulde tomater, er de smagsløse, kedelige vintertomater fra supermarkedet blevet ”tomata non grata” i vores hus. Vi køber dem simpelthen ikke! Men vi elsker tomater og kan slet ikke undvære dem en hel vinter, så i stedet får vi lækre tomater i vinterretterne med denne fantastiske tomatsauce fra henkogning af tomater fra haven

Du kan ligeså godt lave 20 glas tomatsauce med det samme

Tomater til vinterforrådFørste gang jeg kastede mig ud i henkogning af tomater sidste år, var jeg lidt skeptisk omkring holdbarhed og selvfølgelig også smagen, for man kan ikke rigtig smage den til i den første proces. Det må man gøre til vinter, når man hiver den ned af hylden. Jeg lavede 12 store patentglas sidste år. Til sidst måtte de underlægges rationering, fordi vi var så vilde med dem. De sidste glas blev taget i marts, da vi lavede autentiske friske kødboller i tomatsauce med frisk pasta på æg fra hønsegården til Peters familie. Der var stor jubel! I år laver jeg 30 glas! Vi bruger f.eks. tomatsaucen til:

 

  • spaghetti med kødsauce
  • lasagne
  • pasta med kødboller og tomatsauce
  • på hjemmelavet pizza
  • til italienske simreretter som Osso Buco

Opskrift på henkogning af tomater

Der går ca. 1 kg. tomater til 1 l. tomatsauce og jeg laver som regel ikke mindre end 4 kg. tomater ad gangen, når jeg går i gang med henkogning af tomater.

Sørg for at alle dine redskaber er rene og vask hænder flittigt i processen, så holder tomatsaucen rigtig længe. Her i huset er rekorden 6 mdr. opbevaret mørkt ved max 12 grader i en flamingokasse i garagen. Og den eneste grund til, at den ikke holdt længere, er fordi vi spiste den!

Det skal du bruge:

Redskaber:

  • 1 grilltang
  • 1 stor gryde
  • 2 store skåle
  • 1 ildfast fad
  • 4 stk. 1 l. sylteplast med skrue- eller patentlåg (eller tilsvarende der i alt kan rumme 4 liter)
  • Evt. foodprocessor
  • Kniv & spækbræt

Glas klar til henkogning af tomater 2Hovedingrediensen:

  • 4 kg tomater

Krydderblandingen:

  • 8 salvieblade
  • 1 kvist rosmarin på 10 cm
  • 2 kviste timian på 10 cm
  • 8 fed hvidløg
  • 4 små stærke chili (Alm. styrke: Fjern kernerne. Ekstra stærk: behold kerner)
  • 4 spsk. salt
  • 2 tsk. grovkværnet peber

Påfyldning:

  1. Kogt vand
  2. 2 spsk. sherryeddike
  3. 2 dl olivenolie

Sådan gør du:

  1. Desinficér sylteglassene
    Sæt en stor gryde vand over at koge. Når vandet koger, skolder du sylteglas og låg. Brug en tang, så du ikke skolder dig. Sæt de skoldede glas i bradepanden og fyld vand i bunden af bradepanden (jeg har mere end en gang glemt vand i bradepanden, hvis jeg ikke gør det med det samme, så gør nu bare det)
  2. Skyl og skold tomaterne
    Skyl tomaterne for snavs og støv. Kog vandet i gryden op igen og genbrug det til at skolde tomaterne, så skindet kan flås af. Jeg plopper dem bare lige i gryden og begynder så straks at tage dem op med tangen igen og lægge dem i den ene skål. Når jeg laver 4 kg. tomater, skolder jeg dem  i 2 hold
  3. Flå tomaterne og skær dem i kvarte
    De fine glatte tomatsorter kan smuttes ud af skindet, som en mandel. På de ”sværere” tomatsorter kan du bruge en urtekniv til at gribe fat i skindet og trække det af, som når man piller kartofler. Læg de flåede tomater op i den anden skål efterhånden
  4. Hak krydderblandingen
    Jeg kommer krydderurter, chili, hvidløg, salt og peber i foodprocessoren og finhakker det til en paste, men de kan også bare hakkes med hånden
  5. Læg tomater og krydderblanding i lag
    Læg skiftevis en håndfuld tomater og en teskefuld krydderblanding ned i glassene, til de er fyldt til 2 cm fra toppen. Du må godt trykke massen lidt sammen for at få plads. Tomatsaft fra spækbrættet kan også fyldes på glassene
  6. Fyld væske på
    Fordel sherryeddiken og dernæst olivenolien i glassene. Fyld op med kogt vand til 1 cm fra kanten
  7. I ovnen med dem
    Tomater til vinterforrådVarm ovnen op til 125 grader. Skru skruelåg halvt på og hægt patentlågene på klipsen, uden at lukke dem helt i. Stil bradepanden med tomatglassene på nederste rille i ovnen og bag dem i 1,5 til 2 timer. De er klar, når der langsomt pibler bobler op langs ydersiden af glassene
  8. Luk lågene og lad dem køle ned i ovnen
    List bradepanden ud af ovnen og luk/skru lågene på, mens glassene er helt varme (den er ret tung, så pas på). Sæt bradepanden tilbage i den slukkede ovn og lad glassene køle langsomt af i ovnen.
  9. Husk for alt i verden de forbistrede glas i ovnen!!!
    Hvis du på nogen måde ligner mig, så sæt din alarm til 4 timer senere, så du ikke først kommer i tanke om tomaterne 2 dage senere…
  10. Opbevar dem mørkt om køligt
    Det er her, jeg faktisk altid fortvivler – for vi har ikke en kølig kælder. Jeg opbevarer en del af glassene med tomatsauce i køleskabet, og dem spiser vi sidst. Derudover opbevarer jeg resten i flamingokasser i garagen vinteren i gennem, og det har fungeret fint

Glas klar til henkogning af tomater

Sådan bruger du ”verdens bedste tomatsauce” fra din egen have

Alt efter, om du skal bruge tomatsaucen til en simreret eller til en lækker, tyk tomatsauce til kødbollerne kan du vælge at køre den igennem foodprocessoren eller bruge den, som den er. Jeg blender den til kødboller, pizza og lasagne, men bruger den, som den er, med store tomatstykker til simreretter og spaghetti med kødsauce.

Du kan kun gøre en ting galt, og det er at lave for få glas…

Bon appetite!

Få indlæg fra bloggen leveret automatisk:

  • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
  • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
  • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
  • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
  • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

4 Comments on Henkogning af tomater til vinterforråd

  1. lonemyltoft
    27/08/2015 at 13:29 (2 år ago)

    Har du et fif til til en rookie, ift. hvad man skal kigge efter, når man skal ud og købe patentglas til sine tomater, så ikke man får købt noget bras, som ikke kan tåle at komme i ovnen? Bliver helt angst ved tanken om at glasset pludselig sprænges eller den åndssvage tætningsring smelter, og min dejlige tomater må smides ud…

    Svar
    • Stephanie
      27/08/2015 at 21:09 (2 år ago)

      Hej Lone,

      Tak for spørgsmålet. Jeg har købt alle mine i Ikea, så jeg har desværre ikke erfaring med andre fabrikater. Men de har været i ovnen 3 gange nu, og der har ikke været nogen problemer :-) Håber du finder nogle gode glas til dine tomater!

      Svar
  2. Karina H.
    27/08/2015 at 19:04 (2 år ago)

    Det ser sørme godt ud! Lige en kommentar til det med chilierne – det er ikke kernerne, der er stærke, det er frøstolen, som de sidder fast i, der indeholder langt det meste af hele chiliens styrke :)

    Svar
    • Stephanie
      27/08/2015 at 21:07 (2 år ago)

      Tusind tak for at have gjort mig noget klogere på chili, Karina. Jeg lader kommentaren stå, så andre kan få den læring med også :-)

      Svar

Skriv et svar

%d bloggers like this: