Livet med høns i haven

Det er ganske nemt at have høns i haven

høns i haven 3Den anden dag, da marts viste sig fra sin gode side, gik jeg og hyggede mig med at “ordne hønsehus” til vores høns i haven. Og så kom jeg til at tænke på, at jeg burde fortælle lidt mere om livet med høns i haven.

I går læste jeg så et blogindlæg om en familie, der havde fået høns. Fortælleren berettede rigtig hyggeligt om, at hun var blevet grebet af at have høns og havde udvidet sin lille flok på 4 til et stort og spændende avlsprojekt. Hun skrev dog også, at det var kommet lidt bag på hende, hvor meget det kræver at have høns, allerede da hun fik de første. Vores oplevelse er helt modsat. Vi er overraskede over, hvor nemt det er med høns i haven!

Høns og køkkenhave

I dag har hønsene f.eks. været på job for os. Drivhuset er nemlig spiret helt til i små ukrudtspirer og et væld af selvsåede tomater fra sidste år. Det ville vel tage en 30-45 minutter at luge de mange små spirer selv. I stedet har jeg brugt 10 min. på at samle hønsedamerne op og sætte dem ind i drivhuset.

Mine tomatplanter er beskyttet af minidrivhuset og de nyspirede ærter er sat udenfor, mens hønsene arbejder. Her er resultatet før og efter:

30 minutter tog det for 5 høns at udrydde spirerne, men nu får de lige en halv time ekstra til at skrabe og kultivere overfladen og finde de ukrudtsfrø, som ikke er spiret endnu. Og så kommer de tilbage i hønsegården til en slurk vand og til den daglige æglægningsceremoni.

Vores hverdag med høns i haven

Vi må ikke have hane, hvor vi bor, men det gør heller ikke noget, for det kræver ikke en hane for at få masser af æg, kun for at få kyllinger. Vi har i skrivende stund 7 voksne høner, og det foregår til dagligt sådan her:

HønsegårdGodmorgen

Hønsene bliver lukket ud i deres udendørs hønsegård, når vi står op. De har et sæt med vand- og foderautomat i hønsehuset og et sæt mere ude i hønsegården. Om morgenen tager vi køkkenaffald fra aftenen før med ud under armen. Vi åbner lemmen for hønsene, dumper køkkenaffaldet og sætter foderautomaten til hønsegården ud (den opbevares nemlig i fodertønden om natten, så den ikke tiltrækker mus). Vi åbner låget til redekassen og samler de første par morgenæg op og lægger i æggekurven. Det tager 3-5 minutter.

 

Godmorgen hønsGodaften

Når vi kommer hjem fra skole og arbejde, går vi lige en tur ned til hønsedamerne og tjekker, at alt er vel (mere for hyggens skyld, end noget andet). Er der madpakkerester, smider de smidt i hønsegården. Og så samler vi dagens æg. Det tager 2 minutter.

Godnat

Hønsene går ind af sig selv ved tusmørketid, så når vi kan se på mørket, at de alle bør være på plads på pinden, går vi ned og lukker lemmen. Vi åbner lige lågen til hønsehuset og tæller, at alle er der, og så fylder vi foder og vand på automaterne til næste dag, hvis der mangler (det er som regel kun 3 dage om ugen, vi behøver at fylde op). Det tager 3-7 minutter, alt efter om der skal fyldes op.

Altså er vores daglige tidsforbrug til høns i haven 10-15 minutter til det hele

De ekstraordinære opgaver

Ugentligt

 • Vi tager et par håndsfulde hø fra sækken i garagen og frisker redekasserne op
 • Vi vasker vandautomaterne af

Disse to opgaver tager til sammen 10 minutter

Månedligt

 • Der strøs halm i hønsehuset og savsmuld under siddepindene
 • Der fyldes op med østerskaller (fodertilskud til hønsenes fordøjelse)

Det tager også omkring 10 minutter

Hver 3. måned

Nysgerrige hønsepigerDer bliver gjort rent i hele hønse-domicilet 4 gange om året. Redekasser og hønsehus bliver tømt for halm og spåner, og der lægges rent underlag. Hønsegården bliver revet over for at se pæn ud og affaldet kommet på kompostbunken. Derudover køber vi hønsefoder m.v., når det passer med andre ærinder.

Det tager omkring en time at gøre rent og en halv time at hente foder, halm og savsmuld

Alt i alt investerer vi altså i gennemsnit et kvarter om dagen i gennemsnit og får til gengæld 4-6 dejlige æg om dagen, året rundt (dette er gældende, hvis man vælger en hønserace, der lægger æg om vinteren også).

Hvordan er livet med høns i haven ellers…

Et ord beskriver det perfekt: Hyggeligt! Det er super hyggeligt med høns i haven. Jeg er måske lidt barnlig, men jeg bliver ligeså glad hver dag, når jeg kommer ud og åbner redekassen og ser de æg, som de søde damer har produceret til mig, som tak for køkkenaffald, græsafklip og korn. Når jeg går i køkkenhaven i weekenden, er det terapi at se på, hvad de laver, når de støvbader eller ivrigt graver efter larver og orme.

Derudover er de super hjælpere i køkkenhaven og bidrager med fantastisk naturgødning. Du kan læse mere om høns og køkkenhave her.

Overvejer I at få høns i haven?

Selvom det hele lyder overkommeligt, har du måske andre bekymringer om at få høns i haven. Her kan du læse 10 gode grunde til at få høns og få aflivet 5 myter om at have høns i haven

Her er lidt sjove hverdagsbilleder fra vores oplevelser med hønsene:

Andre opgaver i køkkenhaven i april:

Rigtig god arbejdslyst i køkkenhaven!

Få tips til gøremålene på min liste i april

Efterhånden som jeg arbejder mig igennem min april-liste, lægger jeg indlæg op på bloggen med tips til de enkelte opgaver i køkkenhaven i april. Vil du gerne følge med? Så kig ind forbi Hjemme hos Feen-bloggen eller skriv dig op, så du ikke går glip af noget. Der er nye haverapporter 2-3 gange om ugen. Du kan også læse om at have høns i haven, prøve en af mine favoritopskrifter, eller få seje tips fra min kloge gadgetnørd og bedre halvdel. Han har f.eks. lovet at skrive et indlæg om vores top-cool automatiserede havevandingssystem her i april.

Du kan følge bloggen på flere måder:

 • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

2 Comments on Livet med høns i haven

 1. Rikke Berg
  14/04/2015 at 14:02 (5 år ago)

  Skønt og inspirerende indlæg igen igen :-) Sidste link virker ikke – det med 10 goder råd osv

  Svar
  • Stephanie
   14/04/2015 at 14:04 (5 år ago)

   Tak Rikke, den fikser jeg lige :-)

   Svar

Skriv et svar

%d bloggers like this: