Høns i haven i rækkehuset

Kan man have høns i haven i rækkehus?

Høns i haven - Hønsegården

Jeg ”mødte” Birgitte på et af de have/hønse fora, som jeg følger med på, på facebook. Ja du læste rigtig, der er adskillige forskellige grupper på facebook, for folk, der holder høns. Og der er livlig debat og venskabelig rådgivning på siderne – hver dag. Nogle dage bliver debatterne endda mere alvorlige, etiske og til tider ophedede, og det er som regel også helt fint, for her er plads til alle, og grupper for enhver smag. De ”hønsegrupper” jeg kender er Dansk Fjerkræ Forum, Høns i Haven og Hobbyhøns.

Hvis du lige nu sidder og læser med vantro i blikket og tænker, at du ikke i din vildeste fantasi kunne forstille dig at være en del af en hønsegruppe, så kan jeg levende følge dig. Høns i haven - Birgitte foran rækkehusetDu skjuler måske endda et grin og tænker, at det er sådan lidt ligesom Ulla fra kontoret, der har billeder af sin kat, som screensaver på computeren. Men her må jeg bare være venlig og overbærende og gøre dig opmærksom på, at du (hvis du er heldig) læser denne artikel, fordi du overvejer at få høns, og at vi ses på facebook, når du har fået dem :-)

Men tilbage til Birgitte, der ligesom jeg også er medlem af Dansk Fjerkræ Forening og Hobbyhøns på facebook. Jeg kigger ofte forbi hønsegrupperne, hvor debatterne handler om alt fra forsvarligheden i at købe ISA Brown høns, til pleje af hønseforkølelse med hvidløg og havregrød, samt dagens tilbud fra private avlere på rugeæg fra de eftertragtede araucanerhøns, som lægger turkise æg. Medlemmerne er hjælpsomme, interesserede og deler altid gerne stolt lidt billeder af deres nybyggede hønsehus, de nyklækkede kyllinger eller en god grillopskrift på hanekylling.

Historien om Birgittes høns i haven i rækkehuset

Birgitte fanger min opmærksomhed, fordi hun kommenterer en tråd med et billede fra sin hønsegård. En kommende hønseejer har efterspurgt billeder af medlemmers hjemmelavede hønsegårde, og Birgitte lægger et billede op af den fineste hønsegård i sortmalet træ omkranset af et nydeligt stakit med hængende blomsterampler og små lanterner. Det overraskende er ikke blot, at Birgitte på 62 år uden synderlig tømrerbaggrund har bygget sit hønseanlæg selv. Det overraskende er hendes supplerende bemærkning om, AT HUN BOR I RÆKKEHUS MED EN LILLE HAVE PÅ 50 M2 OG HUN HAR HØNS!!!

Jeg er dybt imponeret, både over hvor fint Birgitte har arrangeret sin hønsegård, men mest af alt over, at hun kan holde høns i et rækkehus. Og jeg er nysgerrig! Hvordan? Hvad med naboer? Plads? Larm? Lugt? Opbevaring? Hvor mange høns har hun? Hvad siger naboerne? Hvordan kom hun i gang? Hvad siger beboerforeningen? Birgitte er heldigvis frisk på at give et interview til bloggen, og det er med stor forventning, at jeg sætter kurs mod Birgittes rækkehus i Ishøj tirsdag morgen – ret tidligt, men ikke for tidligt – for som Birgitte siger over telefonen – hun skal jo lige tage hånd om hønsene, før jeg kommer.

Ost, hindbær og udsigt til høns

Høns i haven - AmberlinkDa jeg begiver mig fra bilen ned igennem det hyggelige rækkehusområde, som faktisk er et socialt boligbyggeri, møder Birgitte ved havelågen med et stort velkommende smil. Det øsregner, så med en glad hvalp hoppende om anklerne bliver jeg hurtigt budt indenfor og placeret i det lille køkken, hvor Birgitte har anrettet sin spiseplads med fuld udsigt til hønsegården. Der dufter af brød i køkkenet, og mens Birgitte gavmildt anretter lækre oste med et bjerg af friske hindbær og baguettes, haler jeg hjemmelavet jordbærmarmelade, en håndfuld nyhøstede rabarbere og en italiensk tomatplante op af den medbragte kurv, som tak for, at Birgitte har sagt ja til interviewet. Og jeg tænker at, der er noget ved høns og egne afgrøder, der omgående bringer mennesker tættere på hinanden, uanset alder, forskellige baggrunde og erfaringsniveau.

Jeg haler blokken med mine interviewspørgsmål frem, alt imens Birgitte allerede er ved at fortælle om den lige lovligt glade og lidt ustyrlige nye hundehvalp og et skurprojekt i hendes kolonihave. Mens jeg tager en slurk af den velduftende kaffe, når vi også lige rundt om hendes rigtig gode ven Dennis, som er stifter af Hobbyhøns-gruppen på facebook, og en kort tur omkring hendes tre voksne børn og hendes tidligere mand. Birgitte er et åbent og imødekommende menneske og deler gavmildt ud af sin livshistorie.

”Øh nabo, kan du godt lide høns?”

Birgitte har en baggrund som bogholder. I dag arbejder hun deltid som SoSu-medhjælper på et plejehjem, men jeg indser hurtigt, at det egentlig er 2 informationer, som er mindre vigtige, for at forstå, hvem kvinden, der holder høns i rækkehus, er. For i virkeligheden er hun en passioneret, kreativ og ukuelig projektleder, og det er også sådan, at hun har fået høns i den kun 50m2 store have til det lille rækkehus i det sociale boligbyggeri i Ishøj. Birgitte har ikke haft høns før, men før hun flyttede til rækkehuset, boede hun i et nabolag med en håndfuld hønsegårde og hyggelig gokken, og siden da har hun drømt om selv at få høns. Birgitte fortæller, hvordan hun ved et tilfælde læser i en folder om sin nye boligforening, at man skal ansøge om at få lov at holde høns og tænker ”Må man holde høns?!?”.

Hun henvender sig samme dag på ejendomskontoret og får instrukser om at ansøge boligforeningen om tilladelse. Kort tid efter har hun bestilt et begynderhønsehus og 4 høns på internettet, som bliver leveret og installeret. Hun ved på det tidspunkt intet om at holde høns, og hun mangler også stadig lige nabogodkendelsen til placeringen af hønsehuset, men hun er lykkelig og googler sig til alt, hun har behov for at vide. Nabogodkendelserne kommer uden problemer. Naboerne havde slet ikke opdaget hønsene – hertil skal det siges, at Birgitte ikke har nogen hane. Det er kun tilladt i de færreste byzoner, men man behøver heller ikke hane for at få æg. Det er kun hvis man vil avle egne kyllinger. Siden har Birgitte fået nye naboer, men den oprindelige nabogodkendelse gælder stadig og hendes hønsehold har inspireret flere af naboerne til også at få høns i haven.

Høns i haven i rækkehus

Høns og hyggeplads på 50 m2

Birgitte har ofret græsplænen for at få høns, og haven er delt op i 3 dele. I den ene side af haven er der hyggekrog til Birgitte og hundene, så er der en del af haven, hvor der er indrettet arbejdsbord til når Birgitte støber betonfigurer og den sidste del er så indrettet til den hyggelige hønsegård. I dag er det rødbrune begynderhønsehus blevet skiftet ud med en integreret selvbygget hønsegård i 2 afdelinger, der er malet sort ligesom plankeværket og redskabskuret og det er virkelig klædeligt til den lille have, at det passer ind.

Birgitte har imponerende nok selv bygget hønseanlægget af genbrugsmaterialer, som hun har fået gratis eller købt billigt på DBA og Gul & Gratis. Hun byggede det i etaper, og det tog bare 14 dage sidste sommer. Fordelen ved, at anlægget ikke er så stort, er, at hun har kunnet gøre lidt mere ud af det, og der er også lagt tag over hønsegården, for at det ikke skal blive for mudret om vinteren. Birgitte fortæller glad, at hun også har sat hjul under de 2 hønsehuse i hønsegården, så hun nemt kan flytte rundt, når hun får ideer til nye projekter – for det får hun jævnligt.

En integreret hønsegård skaber charme i haven

Efter lidt for mange stykker baguette med ost, holder regnen endelig op, så vi kan komme ud og kigge nærmere på Birgittes fine hønsegård. Og den er smart! De 2 hønsehuse er løftet fra jorden på ben med hjul, og under husene har Birgitte skærmet af og opbevarer foder og strøelse. Gården er delt op i to sektioner, da Birgittes søde dunede silkehøns har kyllinger og for tiden går for sig selv. Birgitte har lavet et fiks anretning med et nedløbsrør til fodertrug. Hun behøver kun at fylde mad op en gang om ugen og hønsene sviner mindre med foderet.

Vandet er i en lukket beholder med drikkenippel, så det ikke bliver beskidt. Inde i husene er der indrettet med forskellige redekasser; både nogle bygget med indsatser, en trækasse stillet på siden og også 2 fine ”forsvindingsredekasser”, hvor ægget triller væk, når det er lagt. Forskelligheden gør hønsehusene ekstra hyggelige. Små lyskæder giver hyggebelysning i både huse og gård om aftenen og på de korte vinterdage.

Hønsegården er indrettet med flere natursiddepinde til hønsenes middagslur og fjerpudsningspauser, og på plankeværket er der ophængt 2 malerspande, hvor halvdelen af bunden er skåret ud, og her elsker Birgitte høns at putte om sommeren. Hønsegården er pyntet med søde hjemmelavede høns og kyllinger i cement, et par sjove porcelænsfigurer og så er der ophængt blomsterampler hele vejen rundt over stakittet. Så flyver hønsene heller ikke over. Om sommeren hænger Birgitte også små lanterner til fyrfadslys op, og jeg er ret misundelig, når jeg tænker på vores eget kedelige rødbrune hønsehus med den store praktiske hønsegård i grønt havehegn.

Jeg suger al inspiration til mig hos Birgitte og tænker på, hvordan min store hønsegård kan blive ligeså hyggelig og charmerende. Hønseholdet er desuden vokset i Birgittes nye anlæg, og i skrivende stund har hun både store Australorps, Amberlink, silkehøns og 2 små kære kyllinger, som den ene silkehøne har ruget ud i et hamsterbur i køkkenet. Hønseholdet giver Birgitte rigeligt med æg hver dag. Udover, at Birgitte og jeg er helt enige om, at de ”hjemmelavede” æg smager bedre end nogen andre, så er det mindst halvdelen af glæden, at man også ved, hvad hønsene har spist og at de har haft det godt.

Høns og økosystem i socialt boligbyggeri

Høns i haven - betonstøbekunstBirgitte har sig eget hyggelige økosystem, både i hønsegården og i nabolaget. Naboerne køber de æg, hun har til overs til 2 kr. stk., og sætter madrester og græsafklip af til hønsene et par gange om ugen. Hønsemøget og hampestrøelsen bruger hun som gødning i kolonihaven, og det, hun har tilovers, annoncerer hun til gratis afhentning på beboerforeningens intranet. Fordi Birgitte bor tæt med naboerne, muger hun ud hos hønsene lidt oftere. Udover den daglige indhentning af æg og tjek af vand, bruger hun en time om ugen på rengøring og madopfyldning.

Høns i haven i rækkehusetOg så ellers den tid, hun bruger, når hun sidder og hygger ved køkkenvinduet og betragter hønsene. Til sidst spørger jeg Birgitte, om hun slagter nogen af sine høns til spisning. Det gør hun ikke, men hun køber i blandt kødkyllinger fra en nabo, der avler. Birgitte synes ikke, at hun selv har plads til at avle kyllinger til kød, og hun er heller ikke meget for at skulle slagte. Hendes gode ven, Dennis, hjælper hende, hvis hun har en høne, der er blevet for gammel og skal have øksen. Men, tilføjer hun med bestemthed i stemmen, ”Jeg kan godt, hvis jeg skal.” Og det er man ikke i tvivl om.

Da jeg spørger Birgitte, om hun vil anbefale andre, der bor i rækkehus, at holde høns i haven, breder der sig et stort smil på hendes læber. ”Ja da, det er den bedste beslutning jeg truffet, og det er jo ikke spor svært!”. Da jeg drager fra Birgittes rækkehus, er jeg helt høj og meget inspireret. Efter selv at have fået høns, synes jeg jo nærmest, at det burde være en menneskeret at holde høns i både villahaver, rækkehuse og baggårde. Og det er bare så fedt, at have set, hvordan Birgitte er lykkedes med i fred og fordragelighed at etablere sit hønsehold, som nu er til glæde og inspiration for mange af naboerne.

Høns i haven i rækkehuset

Men det kræver også en rummelighed, som helt sikkert hersker i det lille rækkehusområde, for her er der plads til glade børn på trampolinerne, gøende hunde og gokkende høner, for som Birgitte siger: ”Måger skriger, skader og ravne skratter, duer kurrer og solsorte synger – på alle tider af dagen, så giver det da ikke mening at brokke sig over høns og hunde! Og mågerne forstår alligevel ikke, at der skal være stille fordi det er weekend”.

Birgittes guide til høns i rækkehushaven:

 1. Henvend dig til din boligforening og undersøg om du må holde høns. I en del foreninger er det bare gået i glemmebogen, at man faktisk gerne må have et lille hønsehold uden hane
 2. Sørg for at få tilladelser på plads fra boligforening og naboer. Lav evt. en aftale med skeptiske naboer om, at de kan få lidt æg engang imellem.
 3. Hvis hønsehold ikke er tilladt, så tag det evt. op på beboermøderne om en tilladelse kan indføres.
 4. Byg hønsehus og hønsegård selv, så du kan integrere det i din have, så tager det ligesom mindre ”plads”. Der er masser af billige eller gratis materialer, at få fat i. Køb f.eks. et gammel legehus og indret det med redekasser og siddepinde. Hvis du ikke kan overskue ovenstående, så tænk på hvordan du kan integrere dit købehønsehus bedst muligt i den lille have med enten dekoration eller maling.
 5. Hold alt foder i aflukkede beholdere, så du ikke tiltrækker mus og rotter og giv ikke hønsene mere madaffald af gangen end de kan spise op på en gang.
 6. Rens møg ud fra hus og gård ugentligt, så der ikke kommer til at lugte
 7. Vælg en af de mere rolige og ikke for støjende hønseracer. Nogle høns, som f.eks. toppede hollændere, kan være mere støjende end andre.
 8. Vælg dine høns efter hvad du vil med dit hønsehold. Vil du have prydfugle, æglæggere eller kødhøns. Sidstnævnte er for øvrigt svært, når man kun kan have en lille bestand, så man skal nok vælge kødproduktionen fra og nøjes med lækre æg, når man har høns i rækkehus
 9. Luk hønsene sidst senere ud i weekenden, hvor naboerne gerne vil sove længe
 10. Bare spring ud i det! Det er fantastisk at hente egne æg og hønsene er det bedste hyggespredere i haven

Jeg takker Birgitte for hendes åbenhed og gæstfrihed og for et inspirerende besøg hos hønsene i haven i rækkehuset.

Er du blevet nysgerrig?

Du kan læse flere indlæg om at have høns i haven her. Og hvis du gerne vil have mere inspiration til høns, køkkenhave, selvforsyning, dyrkningstips, opskrifter og meget mere, så kan du abonnere på bloggen:

 • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

Skriv et svar

%d bloggers like this: