Høns og køkkenhave er gratis arbejdskraft

Høns og køkkenhave er en rigtig god kombination

Sæt hønsene i arbejdeHøns og køkkenhave har meget stor glæde af hinanden! Vi er så heldige, at vi har 2 slags gødningsmaskiner til rådighed: Det er altså høns og kaniner, jeg taler om her. Har I også høns, så er det bare med at sætte dem i arbejde i køkkenhaven februar og marts. De er godt nok ikke så vilde med at skrabe i den tungeste, våde jord. Men bare en 3-5 dage med opholdsvejr, så er mine flittigt i gang med at skrabe og vende jorden og finde frø og insekter.

De spiser både baby-skovsnegle, snegle med hus, nematoder og larver og de er meget arbejdssomme. Samtidig, går de og gøder jorden. Hos os får de køkkenaffaldet serveret i løbegården, så er det også nemt at vende ned i jorden, hvis de ikke får spist op og det tilfører jo også lidt gødningsmateriale. Husk at kalk også er godt for tung jord. Jeg smider enten æggeskallerne i komposten eller direkte i køkkenbedene.

Sæt hønsene i arbejde

Har I ikke både høns og køkkenhave, kan jeg varmt anbefale at overveje at anskaffe en lille ægproducerende flok til familien. Mange steder kan man købe høns, der allerede er i æglægning eller snart kommer det: Kik hos:

Bangs Hønniker: http://bangs.dk/hoens-til-salg/
Hønsegården: http://www.hønsegården.dk/hoens-til-salg.htm
Maxsøe: http://www.maxpetfood.dk/høns-mfl-c-93_94.html
Dyreriget: http://dyreriget.dk/fjerkrae-5/hoens-og-kyllinger-til-salg-6/

Køb voksne høns om vinteren. Daggamle kyllinger kræver varme, og det er lidt besværligt og ildelugtende at skulle have dem i bryggerset til det får fjer nok til at være udenfor. Spørg hvor mange æg racen lægger. Vi begik den “nybegynderfejl”, at købe nogle meget smukke skånske blomsterhøns – “damerne” – og de lægger kun 150 æg om året, altså halvdelen af året. Så vi anskaffede 2 Isa Brown i november for at få æg i vinteren. De er til gengæld de rene maskiner. De har lagt et æg hver HELE vinteren HVER DAG, og så er de søde og myreflittige til at skrabe i køkkenhaven.

De skånske damer spankulerer direkte ind i drivhuset i protest, når vejret er kedeligt og så sidder de der og pudser fjer og lægger ikke et eneste æg i vinterhalvåret. De være sagt, så er jeg stor fortaler for racehøns fremfor industriens fremavlede hybrider. Det koster på hønsenes levetid, at være så produktive. Næste gang, tror jeg vi skal blive grønlæggere, som lægger smukke mintgrønne æg.

Andre ting på min arbejdsliste i køkkenhaven i februar

 • Forspiring af tomater, bladselleri, knoldselleri, porrer og krydderurter:
  Nu begynder der for alvor at blive travlt i de lune vindueskarme. Jeg forspirer efter forskrifterne, men sår også et hold purløg og porrer (det er den eneste måde, jeg får succes med dem)
 • Forspiring af ekstra tidlige læggekartofler:
  Jeg skal have lagt den tidligste sort af kartofler til spiring, så de kan lægges i starten af marts, hvis frosten tillader det
 • Spred guldet! Nu skal komposten fordeles
  Hvis ikke regnen siler ned i februar, spreder jeg min gode kompost ud og arbejder den ned i jorden. Man skal nemlig huske at fodre sin køkkenhave inden man dyrker.
 • Dæk bedet med klar plast:
  Det kommende kartoffelbed skal dækkes med klar plast for at hæve temperaturen til de tidligste kartoflerFølg med og kom godt i gang med køkkenhaven

Jeg ville gerne have haft nogen at “følges med” de første par år, vi havde køkkenhave. Bare sådan for at få lidt venskabelige tips og nu-er-det-tid-til påmindelser. Så er du ikke allerede ekspert, eller er du ekspert og bare er nysgerrig efter, hvordan andre griber køkkenhaven ad, så følg med Hjemme hos Feen.

Så vil jeg gøre mit bedste for at dele mine gøremål i køkkenhaven og om ikke andet kan det jo være meget rart at vide, at du ikke er den eneste, der er bagud, når jeg heller ikke nåede alle månedens gøremål :-)

Du kan følge bloggen på flere måder:

 • E-mail: Vil du gerne have smarte, sjove og hyggelige køkkenhavetips leveret direkte i indbakken, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail med blogindlæg dagligt eller ugentligt. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget ser spændende ud
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

Skriv et svar

%d bloggers like this: