Byg et lidt smartere jordbærnet

Jordbærnet er lidt besværlige!

Og hvorfor skal man egentlig overhovedet have jordbærnet over sine jordbær. Jo nu er det sådan at fugle er helt vilde med jordbær, og de har absolut intet imod at spise dem uden mælk og sukker, sådan lige direkte fra planterne, og gerne et kort øjeblik, inden de er helt høstklar, således at det der smukke store saftige jordbær, som man tålmodigt havde ventet på de sidste 2 dage, for at det skulle få den perfekte dybrøde farve, det blot er en afplukket stilk, når man kommer med sin romantiske og dertil udvalgte mega-mussel-malet-jordbær-plukker-skål! Argh!

Hvem vil du dele dine jordbær med?

Mus i køkkenhavenAltså jeg har ikke noget i mod, at dele lidt med dyrene, men når nu morgenerne i jordbærsæsonen først byder på en familie af skader, dernæst en hel hær af alliker og så til sidst en lille landsbyfuld af skovspurve, så er det altså lige i overkanten. For slet ikke at tale om de udbudne gæster, som jordbærnet IKKE hjælper på… (Jf. billede) :-)

Jordbærnet på flere måder…

Tid til jordbærnetI år har vi lavet en mere permanent løsning til vores jordbærnet, og da der har været en del efterspørgsel på vores amatør jordbærnet-kreationer, får I lige et indlæg om dem her.

I 2013-sæsonen, trak vi på helt almindelig vis bare jordbærnettet direkte udover bærrene. Men det resulterede i at småfuglene sad fast, og at allikerne bare sad ovenpå jordbærnettet og spiste jordbærrene gennem nettet. Og så var der besværet med at sætte pløkker ned i kanten igen, hver gang man selv havde plukket jordbær.

I 2014-sæsonen havde jeg nogle kasserede buer – faktisk nogle gamle stoleben, som jeg satte over jordbærrene og så trak jordbærnet ud over. Det fungerede rigtig godt ift. fuglene, men det var stadig noget besværligt ift. at skulle sætte pløkker i igen efter hver plukning.

Jordbærnet – vindermetoden… tror vi…

Så her til 2015-sæsonen har jeg fået min meget dygtige og ganske handy mand (som ser ualmindeligt godt ud i et par arbejdsbukser, men som ellers ikke har nogen som helst håndværker baggrund) til at bygge mig nogle kasserammer, som jeg så har hæftet jordbærnet på, så man bare kan vippe hele rammen til side, når man skal plukke, og ikke behøver at bruge pløkker.

Jordbærnet på byg-selv rammeJordbærnet på ramme

 

 

 

 

 

 

 

Vi har også bygget dem til min mors højbede, hvor de kan åbnes som et låg og hun er MEGET glad for dem. Så, sådan kan de også bruges.

Det brugte vi og sådan gjorde vi

Jeg fik ikke lige taget billeder under konstruktionen, men det var altså super enkelt, så en tekstforklaring burde være rigeligt til, at du selv kan smække sådan nogle jordbærnet på rammer sammen. Og det her er jo så en forklaring til alle dem, der ikke har erfaring med at tømre noget sammen… I andre kan jo bare gøre det i et snuptag ;-)

Du skal bruge:

 • Trælister i en tykkelse i retning af 2,5 x 3,5 cm. Hvor mange meter, skal du jo så lige beregne alt efter hvor stor dine jordbærnet skal være. Vi lavede dem 50 cm høje, så de også kan bruges til kål, men til jordbær behøver de i princippet ikke være højere end 30 cm.Vores er 2 meter lange og 1 m brede, så dermed så vores regnestykke til 1 stk. jordbærramme således ud:
  4 x 0,5 cm
  4 x 2 m
  4 x 1 m
  I alt 14 m 
  De lister vi købte målte 4,5 m, så der var intet spild, men ellers skal man lige tage det med i beregningen
 • 16 lange og 16 mellemlange galvaniserede skruer eller søm (skruer holder bedst, men er dyrere, og de skal være galvaniserede for ikke at ruste udendørs). Og så er der det der med mål på skruerne, og det vil jeg helst ikke gøre mig alt for klog på, men Bolius har en glimrende forklaring på skruer her. Vi brugte skruer med et fladt forsænket hoved og en tykkelse på 2,5 mm og en længde på hhv. 4,5 og 5,5 cm.
 • 1 jordbærnet på 20 m2
 • Værktøj i form af:
  • en sav (håndsav er fint)
  • en skruemaskine (skruer kan naturligvis skrues i med en skruetrækker, men lige lovligt meget arbejde, så lån en skruemaskine, hvis du ikke har en)
  • en hæftepistol

Sådan gjorde vi:

 1. Jordbærnet hjørnePeter savede først alle længderne til rammen ud
 2. Så samlede han først de 2 store rammer med 2 skruer i hvert hjørne (top og bund), og dernæst samlede han de 2 rammer til en kasse med hjørnestykkerne. Igen med 2 skruer i hvert hjørne (Pas på ikke at komme for tæt på kanten så listen sprækker!)
 3. Jordbærnet closeupDa hele rammen var samlet. hæftede jeg jordbærnettet på.
  • Jeg startede på nederste endestykke og sørgede for at fordele nettet til begge sider og stramme det ud, inden jeg hæftede det fast på underkanten af det nederste endestykke
  • Dernæst trak jeg det henover toppen og videre ned over det andet nederste endestykke og hæftede det der.
  • Så gjorde jeg det samme på sidestykkerne. Altså strammede det ud og hæftede det på undersiden af nederste sidestykke på begge sider
  • Til sidst ordnede jeg hjørnede med at sno nettet om sig selv langs hjørnestykkerne og hæfte hele “pølsen” pænt ned langs hjørnestolpen

Kunne du bruge guiden?

… Og vil du gerne have flere gode begynderguides, så følg med på bloggen. Der er flere måder, du kan følge med på:

 • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

Skriv et svar

%d bloggers like this: