Sådan passer du godt på dine jordbærplanter

Her er mine tips til dyrkning af jordbær

Jordbærplanter 1Jordbærsæsonen er over os, og de heldige har plukket jordbær allerede i et par uger nu. Vi er lige kommet hjem fra en uges ferie og har plukket de første 10 jordbær i år. Ingenting i forhold til vores fuldkommen vanvittige høst af store flotte, røde jordbær sidste år. Jeg ved også godt, hvad jeg har gjort galt… Jeg har slet ikke givet mine jordbærplanter nok gødning i efteråret.

Peter byggede godt nok nogle fantastisk fine jordbærnet, så fuglene ikke skulle holde fest i jordbærbedet i år, men jeg kom simpelthen til at tage dem for givet – de flittige jordbærplanter, der skænkede os så mange smukke, søde, dybrøde jordbær sidste år. I efteråret gravede jeg jo masser af halvkomposteret materiale ned i alle de andre bede, og i foråret blev bedene gennemgravet af flere omgange og fik fræset hønsemøg og mere kompost ned. Men da vores jordbærplanter blev stående på den samme plads i år, blev de faktisk fuldkommen overset, fordi deres bed jo så ikke skulle graves.

Jordbærplanter har også følelser!

Jordbær på vejDer stod de så i efteråret, de eller så flittige jordbærplanter fra sidste sommer, og kiggede sørgmodigt på alt mit graveri i de andre bede, og undrede sig over, hvorfor de ikke havde fortjent noget gødning og forkælelse. Oveni købet havde de ondt i tæerne, som et 12-års barn med for små sko, for jeg havde slet ikke opdaget, at den tunge uforbedrede lerjord om deres rødder var blevet hård som cement.

Jeg opdagede heller ikke, da de stakkels jordbærplanter i løbet af april modløst kun voksede sig halvt så store som sidste år. Jeg nød bare det pæne antal blomstrer og tænkte ikke over, at jordbærplanterne var så små, at blomsterstænglerne lå hen af jorden.

Og da de små jordbærpiger var ved at drukne i ukrudt i maj, havde jeg kun øjne for mine tomatplanter. Ikke før i starten af juni fik jeg øje på de stakkels små jordbær og deres mistrivsel.

I bedste førstehjælpsstil, sad jeg på knæ i timevis for at luge velvoksent ukrudt og løsne den stenhårde jord omkring planterne, men ak! De små oversete jordbærplanter var for sårede og forkomne over mit fravær, og det ser ud til, at vi må nøjes med 1/4 af den høst, vi havde sidste år. Man skal nemlig ikke gøde sine jordbærplanter om foråret eller sommeren, så får de bare en masse store blade. De skal gødes om efteråret, for at sætte store flotte bær næste sæson.

Det, skal du gøre for dine jordbær nu!

Jordbærplanter 2Knib blomsterne af nye jordbærplanter, som er aflæggere fra sidste år

Jeg har 2 placeringer af jordbær. En med 2-3-årige planter og en nye jordbærplanter – aflæggere fra sidste år. I følge min haveguru John Seymour burde jeg have knebet alle blomsterne af de nye planter i år, for så i stedet at få en solid høst næste år. Men da mine 2-3 årige planter ser så sølle ud, har jeg bibeholdt blomsterne på de nye jordbærplanter, for at få lidt flere jordbær i denne sæson.

Beskyt de fine jordbær mod jordbakterier

Når først jordbærrene begynder at tynge stænglerne, havner bærrene ofte på jordoverfladen. Når jorden bliver fugtig efter regn eller vanding, risikerer du, at jordbærrene mugner af kontakten med jorden.

Jeg lægger derfor enten hø, halm eller halvtørret græsafklip ind under planterne, så jordbærrene kommer fri af den bare jord. Læg et tykt nok lag til, at jordbærrene ikke kan komme i berøring med jordoverfladenHøst de røde jordbær så snart de er klar!

Jordbær var min mormors største luksus. I sommersæsonen spiste hun jordbær med sukker og fløde HVER dag. Og der blev ikke sparet på portionerne! “Jordbær skal spises med det samme” sagde hun altid. Og det gjorde vi så… I stilhed med indforståede smil henover bordet.

Høst dine jordbær dagligt, når de først er røde, og gerne lige inden de skal spises. De har ikke, som andet i køkkenhaven, gavn af at blive siddende på planten, når først de er klar.

Jordbærplanter 3I løbet af juli frigør jeg udløberne fra “moderplanterne”, når de har fået deres eget rodnet ved at klippe “løberen” over. Når jeg så har fået pensioneret de 3. årige planter i komposten, graver jeg jorden igennem og graver en god gang kompost og hønsemøg ned og planter så de små nye jordbær fra potterne.

Rigtig god jordbærsæson!

Kunne du bruge guiden?

Jordbærnet på ramme… Og vil du gerne have flere gode begynderguides, så følg med på bloggen. Der er flere måder, du kan følge med på:

 • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

2 Comments on Sådan passer du godt på dine jordbærplanter

 1. Jacob Larsen (jacobdklarsen.dk)
  22/06/2015 at 14:50 (5 år ago)

  Haha, sikke et herligt indlæg.
  Skrevet på en dejlig underholdende måde,.

  Jeg byggede et jordbær-system til min altan for et par uger siden.
  Jeg er meget spændt på at følge deres udvikling og få mere viden om disse planter.

  Svar
  • Stephanie
   22/06/2015 at 22:10 (5 år ago)

   Tak Jakob! Meget spændende med dit jordbærprojekt! Er vild med din alternative dyrkning. Kan man læse om jordbærprojektet på din blog også?

   Svar

Skriv et svar

%d bloggers like this: