Kartoffeldyrkning: Sådan lægger du kartofler

Hvornår kan man begynde med sin kartoffeldyrkning?

KartoffeldyrkningDer er noget helt fantastisk over nye, fine, små, faste, lysegule, delikate, hjemmedyrkede kartofler. Kogt nænsomt og serveret med kun salt og smør. Og her må jeg sige DROP DET DER smørbare plante-skod-produkt. RIGTIG smør. Lurpak sgu! Og med salt! :-)

Nogle sorter smager helt nøddeagtigt, mens andre har smag af sprøde asparges. Uhhhhmmm! Vi spiser nyopgravede kartofler HVER DAG i sæsonen her i huset. Vi graver dem først op, LIGE inden de skal spises og vi overvåger dem, mens de koger. Der er HÅRD straf for at overkoge dem :-)

Vi har et helt ritual, hvor vi alle tager den første bid af de første nye hjemmedyrkede kartofler samtidig. Der bliver talt ned 3-2-1, vi kigger hinanden i øjnene, forbereder hver vores udvalgte kartoffelbid med en tilpas mængde smør og kærligt drysset salt. Og så uhhhhhmmmm, englesang og nydelyde. Okay, okay, det er lidt skørt, men vi elsker det øjeblik, som lover nydelse til hvert aftensmåltid resten af sommeren.

Hvornår, man skal begynde, kan diskuteres, for det kommer jo an på, om man bare gerne vil nå det, mens tid er, om man først har tid til at lægge kartofler i påsken, eller om man konkurrerer med naboen om, hvem der kan grave de tidligste kartofler op. Hos os har vi efterhånden udarbejdet en model for kartoffeldyrkning, hvor vi:

 1. Lægger 2 rækker ekstra tidligt
 2. Lægger de fleste rækker mellemtidligt, efter bogen, sidst i marts/først i april
 3. Lægger en 3-4 rækker sene kartofler til vinterforrådet midt i april

Det betyder, at vi nogle år, kan være heldige at høste lækre små nye kartofler allerede i starten af juni og at vi har kartofler til vinterforråd helt hen til december/januar.

Basisviden til dyrkning af kartofler

Jorden:
Når du skal dyrke kartofler, må jorden ikke være meget våd, den skal være næringsrig og godt gennemarbejdet. Den må gerne være sur (du kan undersøge dette med en jordbundstest fra havecenteret). Har du en meget tung og leret jord, kan du jordforbedre ved at tilsætte kompost og sand, har du en meget fattig jord, ved at tilsætte kompost og gødning. Og så er det ellers ud at grave jorden igennem, vende den og kultivere den. Jeg arbejder med greb og kultivator på den mest lerede jord og havefræser i den lettere jord.

Sol:
Kartofler trives i medium til fuld sol. Kraftig skygge forringer udbyttet

Hvornår:
Se forspire- og læggetidspunkter for hhv. tidlige, mellemtidlige og sene kartofler i de 3 respektive afsnit nederst

Forspiring:

Kartoffeldyrkning

Credits: Til Husbehov / Alison Candlin

Det er kun de sene kartofler, der ikke skal forspires, derudover vil du altid få tidligere kartofler og større succes, hvis du forspirer dine læggekartofler

Sådan lægges de:
Når din jord er gennemarbejdet og beriget, laver du render med lugejernet (se nedenfor mht. dybde, plante- og rækkeafstand for tidlige, mellemtidlige og sene kartofler). Kig på læggekartoflen, den side, der har vendt opad under spiringen, skulle gerne have den største spire. De andre småspirer på bund og underside gnider jeg af. Så sættes kartoflen med spiren opad. Dæk derefter løst med jord og markér rækkerne.

Hypning:
Så snart kartoffeltoppene bryder gennem jorden, skal du “hyppe” dem, altså grave jord op om plantetoppene. Det skal du gentage hver gang, der stikker cirka 15 cm. top op ad jorden. En 4-5 gange, gør jeg det. Du skraber altså jord fra mellem rækkerne op om kartoffelrækken, så bladene lige akkurat anes. Man gør det for at få kartoflerne til at danne flere rødder og dermed flere kartofler. Lav hyppebunken bred, så kartoflerne ikke risikerer at blive blottet og få sol. Når du hypper, luger du samtidig mellem rækkerne. Smart, ikke?

Høst:
De ekstra tidlige kartofler, høster jeg med hånden ved forsigtigt at grave de største frem fra siden af rækken. Bagefter dækker jeg til med jord, så de små kan vokse videre. I år, hvor jeg har sat kartofler 8. marts, vil jeg begynde at kigge i starten af juni.

Mellemtidlige kartofler kan man begynde at høste efter Skt. Hans, altså i slutningen af juni. Til den tid graver jeg hele planten op med greb og samler kartoflerne sammen med håndkraft. Sørg for at sætte greben langt nok fra planten til at du ikke får stukket den i kartoflerne.

De sene kartofler til vinterforrådet lader jeg blive i jorden så længe som muligt, indtil frosten begynder at true. Oplever du mange afgnavede kartofler fra snegle, nematoder eller andet utøj, kan du overveje at tage dem op i oktober. Lad dem tørre og gnid de største jordklumper af før du opbevarer dem for vinteren.


Ekstra, ekstra tidlig kartoffeldyrkning

Der er forskellige ekstra tidlige kartoffelsorter, at vælge i mellem. Her i haven, er vi glade for “Solist” og “Rocket”. Vi kunne ikke få fat i “Rocket”, da vi ville i gang med at spire sidst i januar, så i år er “Solist” blevet vores ekstra, ekstra tidlige eksperiment-kartoffel. Jeg skriver “eksperiment”, fordi vi hvert år lægger et par rækker ekstra tidligt i håb om at kunne spise nye kartofler med en hæderlig høst allerede fra begyndelsen af juni. I år har det været en mild vinter og med afdækning af jorden i kartoffelbedet, har jeg fået jordtemperaturen op på 7 grader her i weekenden i det gode forårsvejr. Vejrudsigten den kommende uge, ser fin ud, så jeg har lagt de første 2 rækker i søndags.

Midt i januar laver jeg køkkenhaveplan, vælger kartoffelsorter, gør status over hvor mange kartoffelplanter jeg skal bruge til sæsonens kartoffeldyrkning og køber læggekartofler hjem. Så er grundlaget for årets kartoffeldyrkning lagt.

Dæk bedet med klar plast 25-trins tidsplan for ekstra, ekstra tidlig kartoffeldyrkning

 1. Sidst i januar/først i februar: Forspiring af læggekartoflerne: Jeg lægger de ekstra, ekstra tidlige kartofler til forspiring i vindueskarmen i det køligste rum i huset
 2. Først/midt i februar (så snart jorden ikke er frossen): Jeg bearbejder og løsner jorden ved at vende den med en greb og arbejder jorddækket ned i jorden, så det kan formulde og producere næring til kartoflerne
 3. Midt i februar: Afdækning af jorden: Jorden afdækkes med klar plast for at hæve jordtemperaturen.
 4. Først i marts: Jeg fræser eller graver kompost ned i kartoffelbedet og kultiverer jorden
 5. Først /midt i marts: Når jordtemperaturen er nået op på 7 grader ved middagstid i 10 cm dybde, lægger jeg de første ekstra, ekstra tidlige kartofler (jeg bruger et jordtermometer, som kan købes for 100-200 kr.)
 • Jeg lægger plasten tilbage over de lagte kartofler for at bibeholde jordtemperaturen
 • Så snart de første toppe bryder jordoverfladen, hypper jeg og skifter plastikken ud med fiberdug

Dybde og afstande for ekstra, ekstra tidlig kartoffeldyrkning

 • Læggedybde: 7,5 cm
 • Planteafstand: 25 cm
 • Rækkeafstand 40 cm

Det er lidt tæt, men i hævede bede kan man generelt dyrke lidt tættere med gode resultater. Jeg kan IKKE anbefale at blive grådig og lægge dem tættere. Jeg har naturligvis forsøgt, og jeg har hver gang fået en dårligere høst. Stædig er jeg, så 3 forsøg tog det, før budskabet fes ind i (kartoffel)knolden :-)


Mellemtidlig kartoffeldyrkning

Køkkenhaven i januarEn god tommerfingerregel til kartoffeldyrkning er at vente til 1. april, hvor jordtemperaturen uden videre fiksfakserier er nået op på 8-10 grader. Det vil jeg anbefale, hvis man er begynder eller ikke har så meget tid til hurlumhej med jordafdækning og fiberdug.

4-trins tidsplan for mellemtidlig kartoffeldyrkning

 1. Sidst i februar/først i marts: Forspiring af læggekartoflerne: Jeg lægger de mellemtidlige kartofler til forspiring i vindueskarmen i det køligste rum i huset
 2. Først i marts Jeg bearbejder og løsner jorden ved at vende den med en greb og arbejder jorddækket ned i jorden, så det kan formulde og producere næring til kartoflerne
 3. Midt i marts: Jeg fræser eller graver kompost ned i kartoffelbedet og kultiverer jorden
 4. Sidst i marts/først i april. Jeg lægger kartofler til den primære sommerhøst

Dybde og afstande for mellemtidlig kartoffeldyrkning

 • Læggedybde: 10 cm
 • Planteafstand: 30 cm
 • Rækkeafstand 50 cm

Sen kartoffeldyrkning

Sene kartofler, synes jeg kun, at man skal dyrke, hvis man har masser af plads, erfaring med kartoffeldyrkning og gode muligheder for vinteropbevaring

3-trins tidsplan for sen kartoffeldyrkning

Sene kartofler skal IKKE forspires. De lægges direkte. Husk at vælge en kartoffelsort, som er god til sen dyrkning og vinteropbevaring

 1. Midt marts Jeg bearbejder og løsner jorden ved at vende den med en greb og arbejder jorddækket ned i jorden, så det kan formulde og producere næring til kartoflerne
 2. Først i april: Jeg fræser eller graver kompost ned i kartoffelbedet og kultiverer jorden
 3. Midt i april. Jeg lægger kartofler til vinterforråd

Dybde og afstande for sen kartoffeldyrkning

 • Læggedybde: 12,5 cm
 • Planteafstand: 40 cm
 • Rækkeafstand 60 cm

Følg med Hjemme hos Feen og kom godt i gang med køkkenhaven

Det er nemt at følge med i vores amatør-køkkenhave og komme godt i gang med din egen køkkenhave, du kan bare tilmelde dig med e-mail øverst til højre på siden eller via Bloglovin’, så får du de nye indlæg helt automatisk. Og hvis du kender nogen, der er vild med have, kan du dele bloggen med dem på deleknapperne nederst i indlægget.

FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

2 Comments on Kartoffeldyrkning: Sådan lægger du kartofler

 1. Stationsforstanderen
  19/03/2015 at 20:20 (5 år ago)

  Hej med jer. Ny på jeres flotte blog. Dejligt at finde ny inspiration.

  Hilsner fra Den Gl. Station

  Svar
  • admin
   19/03/2015 at 20:24 (5 år ago)

   Tusind tak for besøget og linket! Vi glæder os meget til at læse mere på jeres blog. Og jeg skynder mig, at føje jer til Hjemme hos Feen’s venner og linke tilbage, så mine læsere også kan få glæde af jeres blog. Hilsener fra vi Hjemme hos Feen

   Svar

Skriv et svar

%d bloggers like this: