Guide til kartoffelsorter

Kartoffelsorter: Hvad skal du vælge til køkkenhaven

Det er andet år, at vi her i familien rigtig tænker over valget af kartoffelsort. Før var en kartoffel, bare en kartoffel. Men nu har vi fået øjnene op for, at der er meget forskel på kartofler:

Ekstra tidlig, tidlig eller sen?
Der er forskel på, om kartoffelsorter er velegnede til at lægge meget tidligt (og dermed spirer godt i lidt koldere temperaturer), eller om de er velegnede til at dyrke lidt senere på sæsonen og f.eks. er gode at gemme til efterår/vinterforrådet.

Fast eller blød
I Malmö, hvor vi bor, kategoriseres kartofler i supermarkedet ofte som “fast” eller “blød/melet”. I Danmark spiser vi mest faste kartofler, og det er også den slags vi bedst kan lide her i familien.

Form og størrelse
Udover, at det selvfølgelig også har noget at sige for størrelsen, hvornår man høster sine kartofler, så er der også forskel på, hvordan forskellige kartoffelsorter udvikler sig. Så tænk over hvilken størrelse kartoffel I godt kan lide at spise.

Der er også nogen med form: Vi havde en kartoffelsort, der hedder “æggeblomme” sidste år. Den får dybe “øjne”, og selvom den smagte rigtig godt, var den lidt besværlig at rense. Aspargeskartoflerne er meget aflange og andre kartoffelsorter er mere som de ovale, man typisk får supermarkedet.

Smag
Der er faktisk stor forskel på smagen af forskellige kartoffelsorter, nogen af dem smager helt nøddeagtigt og andre lidt af asparges. Læs om sorterne og prøv jer frem for at finde jeres familiefavorit. En smart idé er også, at bemærke og nogen af kartoflerne fra supermarkedet smager jer ekstra godt og så tjekke, hvilken sort det er på posen. Sådan fandt vi “Rocket” sorten.

Trivsel og resistens
Forskellige kartoffelsorter trives forskelligt på forskellige jordtyper. Nogle sorter klarer sig godt på en leret jord, mens andre kræver en lettere og mere sandet jord. Der er også forskel på, om de har resistens overfor brok, nematoder og kartoffelskimmel, så det er også værd at tage med i valget af læggekartofler.


Ekstra tidlige kartoffelsorter

Solist

KartoffelsorterMange ens buttet-ovale middelstore knolde. Lysegult fast kød. Tynd skræl, masser af smag og en af restauranternes favoritter. Passer godt til sommerens grillmad.

Solist er modstandsdygtig mod skimmel og resistent mod nematoder og kartoffelbrok. Skal forspires i god tid, 6-8 uger. Klarer sig godt på leret jord.


Rocket

KartoffelsorterRocket er en velsmagende, mild og fast kartoffel. Den giver runde knolde og har en gullighvid skal og hvidt kød. Planten får fine lyseblå blomster.

Modstandsdygtig mod kartoffelbrok og nematoder.


Sofia

KartoffelsorterSofia er en meget tidlig kartoffel, der samtidig er velegnet til økologi. Den sætter mange mindre knolde med gult kød og er fin og sart i konsistensen. En lækker spisekartoffel.

Modstandsdygtig skimmel og nematoderesistent.


Tidlige kartoffelsorter

Anna Belle

KartoffelsorterEn lækker fast kartoffel med fremragende smag. Rigtig god som salatkartoffel. Sætter med aflange, ovale knolde.

Anna Belle er resistent mod nematoder, men desværre modtagelig for skimmel i toppene. Bør forspires.


Blå Kongo

KartoffelsorterBlå Kongo er som navnet siger en blå gennemfarvet kartoffel, som også beholder farven efter tilberedning. En sjov kartoffel, hvis man vil prøve noget anderledes. Den er kogefast, bliver ikke melet og smager som andre kartofler.

Blå Kongo er modtagelig overfor sygdomme og i sær skimmel, den skal derfor forspires og dyrkes tidligt.


 Middeltidlige kartoffelsorter

Exquisa

KartoffelsorterGodt udbytte af middelstore knolde med mørkegul kød farve. Fast og velsmagende og god til kartoffelsalaten. Giver et middelstort udbytte

Exquisa er nematoderesistent.


Sava

KartoffelsorterMellemstore, ensartede knolde. En rigtig lækker spisekartoffel. Giver et højt udbytte og er god at gemme i vinterforrådet.

Sava er brokresistent og let at dyrke. En god sen begynderkartoffel. Velegnet til leret jord.


 Sene kartoffelsorter

Asparges

KartoffelsorterDe fleste kender aspargeskartofler, som en delikatessekartoffel. Det er fast med fint gult kød og giver mindre krumme, aflange knolde. Udbytte er forholdsvis lavt.

Aspargeskartoflen er resistent mod brok.


 

Æggeblomme

KartoffelsorterEn af de gamle sorter, som giver helt runde små knolde med lidt dybe øjne. Virkelig godt konsistens og smag. Ikke så stort udbytte.

Æggeblomme er ikke resistent mod brok eller nematoder

 

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

1 Comment on Guide til kartoffelsorter

  1. Birgitte
    17/02/2016 at 22:42 (4 år ago)

    Hvor køber du dine læggekartofler? (Jeg bor også i Malmø) Jeg fik fat i nogle sidste år, som var fulde af brok desværre, så det mislykkedes noget. Men jeg prøver igen i år, havde jeg tænkt :)
    Hilsen Birgitte

    Svar

Skriv et svar

%d bloggers like this: