Køkkenhaven i juni er anderledes i år!

Køkkenhaven i juni: Hvor kommer alt det ukrudt fra???

Okay, jeg besluttede mig for at luge HELE køkkenhaven i går i forbindelse med udplantning af borlottibønner i det ene bed. Virkelig en genial i idé ovenpå at have slæbt 2,5 ton egetømmer i forgårs, Stephanie… I dag ligner jeg nok mest af alt en pukkelrygget, der har gjort i bukserne – jeg har helt ualmindeligt grundigt ondt i ryggen! Godt råd: Få højbede! Eller alternativt, undlad at så ukrudt!?!

Min ryg og jeg har lige været ude og kigge kærligt en gang mere på de 2,5 ton egetømmer, der næste år bliver forvandlet til en mere ergonomisk køkkenhave i form af højbede. Det er jo helt vildt i år! Aldrig har jeg set så meget ukrudt i min køkkenhave af en så usamarbejdsvillig og genstridig karakter! Fanden tage den milde vinter!

Køkkenhaven i juni - overblik

Nå men det går jo nok alt sammen, for her til morgen kan jeg rent faktisk sidde ganske selvtilfreds med mine koralfarvede løbesko oppe og drikke morgenkaffe og nyde, at der – i mindst 24 timer – absolut intet er at lave i køkkenhaven. For jeg har saftsusemig været mere flittig end en 2G’er, der lige har fundet ud af, hvad gymnasiet egentlig handler om :-)

Maj var en kold kælling!

Udover at vinteren har været ualmindelig mild og har efterladt en milliard grodygtige ukrudtsfrø, så var maj til gengæld ualmindeligt kold, så alt blev forsinket næsten en måned, og man har rendt rundt og plantet tomater og pebere om igen og igen og ventet på at få dem ud af stuen og frilandstomaterne ud af drivhuset.

Så hvis du er nybegynder i køkkenhaven i år, så fortvivl ej. I år har absolut ikke været det nemmeste år… Men nu har jeg altså i bedste stil kylet både frilandstomater, forspirede bønner, drivhusagurker og drivhuspebere ud på blivestederne. Og om end de strittede i mod, som en teenagepige, der skal vinterbade for første gang, så må de altså ud nu. Og jeg er overbevist om, at de nok skal overleve, selvom der kommer et par nætter mere med under 10 grader.

Det har jeg lavet i køkkenhaven i juni indtil videre

 • Vi har indtil videre høstet masser af spinat, skønne Solist-kartofler i en fin størrelse siden sidst i maj, samt ruccola og masser af krydderurter
 • Her i begyndelsen af juni er der masser af grønne tomater på planterne, der er små fine høstklar squash, ærterne begynder at friste med fine buler i bælgene og jeg høster videre på den gavmilde ruccola. Den skal jeg i øvrigt have lavet rigeligt med pesto af til vores hjemmelavede pasta
 • Jeg har luget… og luget… og luget, og jeg bliver faktisk mere og mere glad for mit Garden Scepter til at luge ind imellem de sarte sprøde grøntsager!
 • Jeg har plantet alle mine tomater på friland efter min helt specielle tomatplantningsopskrift
 • Jeg har plantet peberfrugter og chili ud i drivhuset. Måske lidt tidligt, men nu orker jeg simpelthen ikke at vente mere
 • Jeg har plantet mine forspirede borlottibønner ud, og om 2 uger, når jeg kan hive det første hold løg op kommer forspirede gule, grønne og lilla bønner også i jorden
 • Jeg har plantet basilikum ud mellem tomaterne i drivhuset. De to har nemlig gavn af at bo sammen, og så er tomatsalaten og næsten allerede blandet (mangler bare et får derude til fetaen også). Det er helt sikkert for tidligt med basilikum’en, for den kræver min. 16 grader, men de var ved at gå til indenfor og jeg orkede ikke mere omplantning. Vi får se, hvordan det går…
 • Peter har automatiseret al vandingen. Det kan VIRKELIG godt betale sig, selvom det er lidt dyrt at investere i. Vi har nogle forskellige avancerede vandingsrobotter, som Peter ikke har kunnet lade være med at købe, og vi veksler lidt i mellem dem hvert år, men selv bare siveslanger og en timer, som kan fås til rimelige penge, er en kæmpe hjælp i køkkenhaven. Og så kan man også tage i sommerhus eller på ferie uden at bekymre sig om, at det hele ligger udtørret hen af jorden, når man kommer hjem

Køkkenhaven i juni i billeder

Nå nu man har knoklet som en gal, så skal man jo lige huske at nyde alle sine dejlige fremspirende grøntsager. Så her er min køkkenhave i billeder. Jeg er ret stolt, for der er både fine babysquash i grøn og gul med imponerende store blomster, og der er vidunderlige hestebønner i blomst i både hvid, ´lyserød og lilla og fyldt med søde små honningbier. Ærterne klatrer også ivrigt op af Peter espalier med fine hvide blomster og urtebedet i hans plantekasse på terrassen bugner med salvie, persille, purløg og rosmarin.

Der er jordbær på vej og masser af ruccola- Den er i øvrigt begyndt af gå i blomst, husk at knække blomsterne af inden de går i frø, da den kan sprede sig meget på uønskede steder.

Og så for resten undskyld for de mange slåfejl i indlægget om projekt højbede i forgårs. Jeg fik lige ramt “udgiv” i stedet for “gem kladde”, inden jeg var færdig med korrekturen :-) I det hele taget er indlæggene ikke så fine i e-mail formatet, så jeg foreslår, at du altid klikker på linket i overskriften i e-mailen og læser indlæggene på websitet!

Få indlæg fra bloggen leveret automatisk:

 • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

2 Comments on Køkkenhaven i juni er anderledes i år!

 1. Jacob Larsen
  13/06/2015 at 08:17 (5 år ago)

  Jeres have ser simpelthen så flot og lækker ud! Temmelig imponeret.

  Dejligt at læse at det ikke kun er hos mig vejret har drillet. Jeg fik taget livet af to tomatplanter ved at sætte dem for tidligt ud. Fik dog reddet nogle stiklinger og med lidt hurtig vækst i aquaponic-drivhuset er der nu 4 gode flotte tomatplanter ude på altanen.

  Hav en dejlig weekend.

  Svar
  • Stephanie
   29/06/2015 at 13:37 (5 år ago)

   Tak Jacob! Der er også lagt nogle års kærlighed i den efterhånden. Næste år tilføjer vi 6 højbede langs huset af de skønneste gamle egetræsspær i kernetræ, som jeg har fundet på DBA. Det bliver SÅ fedt, og vi glæder os helt vildt til at komme i gang til efteråret, når dyrkningssæsonen er ovre.

   Dit aquaponics-projekt er for fedt! Meget spændende dyrkningsmetode!

   Svar

Skriv et svar

%d bloggers like this: