Sådan laver du en køkkenhaveplan

Fem gode grunde til at lave en køkkenhaveplan:

 1. KøkkenhaveplanMed en køkkenhave plan, kan du allerede i januar/februar skitsere, hvor du vil have de forskellige afgrøder, og hvor meget plads de skal bruge. Hvor ærterne kan få noget at vokse op ad. Hvor det er smart at placere løg og radiser, som kan gensåes i løbet af sæsonen. Og er det første år med køkkenhave, hvor stor den så skal være.
 2. Når du ved, hvilke afgrøder, du skal have i køkkenhaven, kan du let beregne hvor mange frø, sætteløg og læggekartofler du skal købe, og evt. hvor meget opbinding, du har brug for.
 3. Sædskifte er vigtigt for sundheden af din køkkenhave. Hold styr på rotationen af afgrøder fra år til år med din køkkenhaveplan.
 4. Kommer der ikke snart noget op af jorden?!?? Hold styr på, hvornår du kan forvente, at dine så-rækker skal spire, med så- og høsttidspunkter i køkkenhaveplanen.
 5. Dokumentér dine erfaringer i køkkenhaveplanen år for år. Hvis man ikke kan huske, hvad man gjorde godt og skidt denne sæson, er det svært at drage nytte af, året efter.

En køkkenhaveplan er et fantastisk værktøj

Særligt hvis man har mere end bare 3 potter med krydderurter. Det der med ikke at lave en køkkenhaveplan, fordi man tænker, at man da SAGTENS kan huske, hvor man såede rødbeder og hvor man såede radiser, det er en KLASSISK BEGYNDERFEJL. En som jeg personligt har begået de første 5 gange jeg havde køkkenhave :-) Sjovt nok, er mit selvbedrag så stort, at jeg gang på gang har stået og stirret selvtilfreds på årets første 6-8 rækker afgrøder og tænkt “jeg kan da sagtens huske de par rækker” og “ellers kan jeg da se, hvad det forskellige er, når de pibler op af jorden…”

Er det der skvalderkål eller hovedsalat?

Rod uden køkkenhaveplan… Hver eneste gang har jeg 3 uger senere stået og under mig over, om jeg virkelig fik sået gulerødderne, og hvorvidt næste afgrøde skal plantes 50 cm længere til højre for ikke at havne oveni pastinakkerne… Mange sæsoner har jeg måtte genså gulerødderne og undre mig over, hvorfor nu, der voksede hovedsalat midt i rækken med rødløg :-)

Altså tag mit ord for det. Du får brug for en haveplan! Man kan sagtens skitsere en haveplan i hånden, men der findes også nogle rigtig gode apps til desktop, iPad eller iPhone, som har mange smarte funktioner.

Lav din køkkenhaveplan med Grow Planner app’en

Jeg har indtil videre været rigtig glad for en desktop app, som hedder “My Kitchen Garden”. Desværre har den lidt “børnesygdomme” og udvikleren er holdt op med at videreudvikle den. Så i år har jeg flyttet min køkkenhaveplan til en app, der hedder “Grow Planner”.

Køkkenhaveplan

Grow Planner app’en er udviklet af Mother Earth News og fås til deskop, iPad og iPhone. iPad versionen koster ca. 50 DKK i App Store. Jeg er indtil videre rigtig godt tilfreds med min investering i Grow Planner. Her et par ord om app’en:

App’en er umiddelbart udviklet til det amerikanske marked, men med gps funktion indstiller den sig fint til min køkkenhaves bredde/længdegrad og dermed den danske/svenske vækstsæson. Måleforhold er som standard sat til fod, men kan let ændres til meter i stedet.

Fordele ved Grow Planner app’en:

 • Det er let at tegne køkkenhaven op, uanset om din køkkenhave er firkantet eller udformet i runde eller asymmetriske former.
 • Der er alle tænkelige afgrøder at vælge i mellem og under hver afgrøde, kan du vælge specifikke sorter
 • Du kan oprette egne sorter og angive planteafstand, såtidspunkt mv.
 • Du kan oprette noter
 • Lidt barnligt måske, men app’en har fine små ikoner for de forskellige afgrøder, og det bidrager for mig med en vis hygge ved at arbejde i app’en

Ulemper ved Grow Planner app’en

 • I app’en findes en smart kalender funktionalitet, så man kan klikke på månederne og kun få vist de afgrøder, der er i jorden på dette tidspunkt. Her er der en fejl i app’en. Kalender funktionen virker ikke. Det er mest generende, hvis man som jeg planlægger en nr. 2 afgrøde. Jeg har f.eks. et bed, hvor jeg skal have asparges i appril/maj og dernæst et hold rødløg. Fordi kalenderfuntionen ikke virker, kan jeg ikke placere nr. 2 afgrøde på tegningen.
 • Man kan rotere/vinkle sine indtegnede række af afgrøder på køkkenhaveplanen. Funktionen er dog meget følsom, så det kræver lidt fingerfærdighed og kan godt drille. Det har kostet lidt eder og forbandelser her på matriklen!
 • Jeg savner, at kunne generere en printbar liste over, hvor mange frø, jeg skal bruge til hver afgrøde – en komplet indkøbsliste. Som app’en fungerer, kan man se en liste over samtlige afgrøder i køkkenhaveplanen, men man skal så lige klikke på den enkelte afgrøde for at se antal planter/frø.
 • En pæn del af de undersorter, man kan finde på listen under hver afgrøde, fås kun i USA. Mig generer det ikke så meget. Det er mest for kartofler og tomater, jeg har brug for den specifikke sort, og så opretter jeg dem bare selv med information om sorten fra frøkuverten eller skiltet på kartoffelsækken.

Sådan laver du en køkkenhaveplan

Før du begynder at tegne din haveplan, og uanset om du vælger at bruge Grow Planner app’en eller tegne i hånden, så skal du gøre dig nogle overvejelser og observationer. Er det første år, skal du også beslutte dig for, hvor meget plads, du vil afsætte til din køkkenhave.

Min køkkenhaveplan

 1. Placering
  Se på hvordan solen bevæger sig henover din køkkenhave. Nogle dele af din køkkenhave har måske mere sol end andre tidligt på sæsonen. Placér så vidt muligt de tidlige afgrøder på de pladser, hvor der er mest mulig sol allerede tidligt på sæsonen. Tænk også på, hvor, du placerer de mest solkrævende afgrøder, som du sår senere på sæsonen. Planlæg, så høje afgrøder ikke kommer til at skygge for andre afgrøder, når de vokser sig store. Placér afgrøder som majs og hestebønner bagerst ift. solens bane på himlen.
 2. Rotér afgrøderne
  Tænk over sædskifte. Mange afgrøder, som f.eks. kartofler og rodfrugter, har ikke godt af at stå det samme sted i køkkenhaven år efter år. Roter dine afgrøder hvert år for at undgå sygdomme og angreb fra skadedyr, som f.eks. nematoder. Optimalt er et 4-årigt sædskifte. Planlæg, hvor dine flerårige afgrøder, som f.eks. jordbær og asparges, vil stå bedst.
 3. Min køkkenhave 2013Så det, I spiser
  Overvej, hvad I rent faktisk spiser som familie. Da jeg startede med køkkenhave, overhørte jeg alle råd om at nøjes med få gode afgrøder. Jeg skulle have ALT på frøhylden. Jeg fik aldrig rigtig spist de der fine fennikel eller de enormt mange radiser. De mærkelige roer fandt jeg heller aldrig ud af, hvordan jeg skulle tilberede :-) Desuden fandt jeg ud af, at vi spiser tomatsalat og grønne salater hver dag om sommeren.Til gengæld er der ingen, der gider at spise rodfrugter, mens der er tomater, så dem planlægger jeg til senere på sæsonen, selvom jeg godt kunne så dem allerede i starten af april. Hvis du har begrænset plads, så tænk også over, hvor meget de forskellige afgrøder fylder. Kartofler tager f.eks. meget plads, og da vi typisk også spiser mange af dem, skal der et stort kartoffelbed til, for at blive selvforsynende med denne afgrøde.
 4. Timing
  Tjek hvor længe efter såning, du kan forvente, at høste de forskellige afgrøder. Du kan enten se det på frøpakken, i din køkkenhavebog eller slå det op på nettet. De fleste afgrøder har en periode på en måned eller mere hvor de kan sås succesfuldt. Fremfor bare at så alt så tidligt som muligt, så overvej, hvornår du gerne vil høste de forskellige afgrøder. Hvis I er 3 uger på ferie i juli, skal du måske overveje, at så sådan at høsten bliver skubbet til august.
 5. Gør det nemt for dig selv
  Nogle afgrøder er lettere at høste end andre. Løg og gulerødder trækkes let op ad jorden, mens det tager lidt tid på hug at få plukket alle de grønne bønner. Tænk over at placere afgrøderne, så det ikke bliver for anstrengende at komme til at høste dem. Læg trædesten ned igennem bedet eller opdel bedet med en sti. Lav ikke bedene bredere, end at du kan nå at høste afgrøderne i midten, uden at anstrenge dig.

Køb Grow Planner app’en

Køkkenhaveplan

Køb Grow Planner til din iPad her
Jeg vil anbefale at købe Grow Planner til din ipad, hvis du har sådan en. Ganske enkelt fordi det er lettere at arbejde på den noget større skærm

 

Har du hverken iPhone eller iPad?

Desværre er Grow Planner app’en endnu ikke udviklet til android, men du kan købe den til din desktop (pc) lige her

Andre opgaver på arbejdsliste i køkkenhaven i januar er:

 • Jordforbedring og klargøring:
  Fordi jorden ikke er frossen, har jeg været ude med en greb og vende jorden i de forskellige køkkenhavebede
 • Status over frø:
  Jeg gør status over, hvad jeg har af frø fra sidste år
 • Bestilling af frø m.v.:
  Jeg begynder at lave bestillinger og forudbestillinger på de frø, sætteløg og læggekartofler, som jeg mangler
 • Indkøb af haveartikler
  Jeg handler basisudstyr til forspiring, drivhus og køkkenhave

Følg med på bloggen, og få tips til gøremål måned for måned:

Vi har efterhånden oparbejdet vores årlige køkkenhavekalender og arbejdslister. Du er meget velkommen til at følge med på bloggen og se hvornår vi gør hvad, hvis du mangler en køkkenhave-makker. Nogle gange er det bare lidt sjovere når man er to! Og du er altid velkommen til at lægge en kommentar, hvis du er i tvivl om noget. Så deler vi gerne ud af den erfaring, vi har.

Du kan følge bloggen på flere måder:

 • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven i februar, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Færdes du mest på Facebook? Så har Hjemme hos Feen nu også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler

For tidligt til at fryse i haven udenfor?

Har du ikke, som jeg, en hel lille bondegård af dyr, der tvinger dig et smut i haven hver dag. Og synes du, at det er ALT for koldt at gå i haven endnu, så følg med på bloggen alligevel: Notér de udendørs gøremål til en weekend først i marts i stedet. Der er stadig en del indendørs gøremål i januar, at hygge sig med, før du stikker næsen udenfor. Mine opgavelister er baseret på “så tidligt som muligt”, så du behøver ikke få sved på panden, fordi du først kommer ud og rode i jorden i marts.

Dette indlæg indeholder affiliate links til Grow Planner. Hvis du køber gennem affiliate links udløser de en salgsprovision på 1-5 % til bloggen, som bruges til hosting af siden

FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

Skriv et svar

%d bloggers like this: