Kompost guide

Garden-RebelHemmeligheden til succes i køkkenhaven er kompost!

Glem frø, glem sneglehegn, glem drivhus, glem fancy vandingssystemer et øjeblik. Alt det kommer vi tilbage til… Men det første og vigtigste, du skal gøre for din køkkenhave succes, er at starte en kompostbunke!

Ligesom dyr og børn, skal afgrøder have næring for at vokse. Afgrøder spiser “humus”. Humus er dødt dyre- eller plantemateriale; som f.eks. kompost, kanin- eller hønsegødning, bladmuld, græsafklip, visne afgrøderester mm. der er komposteret og omsat .

Der er 2 gode organiske måder, man kan berige sin køkkenhavejord på:

 1. Ved at nedgrave frøfrit haveaffald (som visne blade og afgrøderester) og husdyrgødning i køkkenhaven om efteråret
  (Grunden til at man skal gøre det om efteråret, er at forrådnelsesprocessen midlertidigt “stjæler” det tilgængelig kvælstof fra jorden mens det formulder. Når det så er formuldet frigives det stjålne kvælstof, plus det nye kvælstof fra det omsatte materiale til jorden igen, som næring til den efterfølgende sæsons afgrøder.
 2. Ved at lave en kompostbunke og kompostere alt sit have- og køkkenaffald og gerne tilsætte husdyrgødning. Kompost er fuldkommen fantastisk til jordforbedring. Det giver både en bedre struktur og mere næring i jorden. Det tager dog typisk et års tid, før en kompostbunke har komposteret

Kompostguide for nybegyndere

Der er lige et par basis ting, man skal have styr på for at lave god kompost, og når man stor der og sorterer køkkenaffald eller skal rydde op i haven, kan det godt være svært at huske, hvad der skal i kompostbunken og hvad der ikke skal. Jeg har lavet en nem, og lidt hyggelig, guide til køleskabet, så det bliver lidt lettere.

Kompost guide

Kompostbeholdere:

Kompostbeholdere kan laves på mange måder: Rent i brædder, som ovenfor, et træskelet med net, en tønde med drejemekanisme for lettere luftning af komposten eller du kan købe en kompostbeholder i byggemarkedet. Har du en bunke smukke gamle mursten liggende, kan du også mure de 3 af siderne.

Kompostbeholderen skal bare opfylde disse krav:

 • Dimensionerne skal min. være 1,5 m på alle leder
 • Forsiden bør være aftagelig, så du ikke får ondt i ryggen når du skal fylde, vende og tømme
 • Der skal være lufthuller jævnt fordelt over hele beholderen
 • Bygges den i træ må det ikke være imprægneret eller behandlet
 • Den skal kunne overdækkes i de våde måneder (evt. bare med jordlag eller presenning)

Orker du ikke at bygge en beholder? Fortvivl ej. Smid det hele i et hjørne af haven i en bunke. Det virker også!

Kompost beholdere

Komposteringsmetode

Varmkompostering

Varmkompostering foregår ved, at man bygger en kompostbunke op på et lag kviste og smågrene, som lader ilt slippe ind i bunden af kompostbunken. Dernæst opbygger man bunken med skiftevis køkken/grøntaffald, dernæst grovere affald som bark, flis eller halm og så et lag husdyrgødning f.eks. hønsemøg. Og så vander man mellem hvert lag. Det er nemlig vigtigt at bunken er fugtigt. Sådan cirka som en godt vredet svamp.

Varmekompostering er et godt valg, hvis du har høns eller andre husdyr og jævnligt skal af med møg og strøelse. Få dage efter opbygning af bunken vil temperaturen inde i midten stige til op til 60 grader.

Ved varmkompostering bygger man hele bunken færdig nogenlunde på en gang og passer den så med månedlig omstikning og ved at holde den fugtig med vanding i tørre perioder. Varmekompostering er i ordets forstand bedst egnet til om sommeren, hvor der er masser af materiale.

Ormekompostering

Kompostorme er i sær effektive til at omsætte køkken- og grønt haveaffald. Derimod er de mindre effektive til nedbrydning af grovere haveaffald. Derfor er ormekompostering et godt valg, hvis du ikke har husdyr og heller ikke for meget af det grovere haveaffald. Du kan sagtens ormekompostere med køkkenaffald alene.

Kompostorme og regnorme er IKKE det samme, selvom regnorme også komposterer. Kompost-orme kan købes i havecenteret, eller fås gratis via en god gang hestemøg eller en spand af naboens kompost. Kompostorme er særligt effektive til at omsætte organisk materiale og trives også godt i det barske kompostmiljø. Så dem skal du anskaffe dig en spand af om foråret.

Kompostorme tåler ikke frost eller varmegrader over 30 grader, så du kan ikke kombinere varm- og ormekompostering. Ormene lever i det øverste lag af komposten, så husk at komme dette tilbage i den nye bunke, når du tømmer din kompost.

Møg er godt til kompost bunkenHønsemøg til kompost

Det kræver kvælstof for organisk materiale af blive omsat til kompost. Husdyrgødning indeholder masser af kvælstof, så fodr gerne din kompostbunke med gødning fra høns og kaniner eller hestemøg og kokasser fra en nærliggende mark eller rideskole, hvis du ikke selv har husdyr.

Det skal du fylde i kompost bunken

Nogle materialer komposterer bedre end andre, og visse ting skal man absolut ikke putte i sin kompostbunke. Her er en let overskuelig oversigt over, hvad du skal komme i komposten og hvad du IKKE skal:

Kompost guideDu kan downloade guiden her

Kunne du bruge guiden?

… Og vil du gerne have flere gode begynderguides, så følg med på bloggen. Der er flere måder, du kan følge med på:

 • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

3 Comments on Kompost guide

 1. Stephanie
  28/04/2015 at 09:46 (5 år ago)

  Hvad gør I med køkkenaffaldet og hønsemøget? Del endelig jeres gode erfaringer. Kommentarer er meget velkomne :-)

  Svar
 2. Louise
  28/04/2015 at 09:51 (5 år ago)

  Tak for en let spiselig og flot guide. Jeg sidder her med en let kriblende fornemmeles i fingrene for at kommer i gang.

  Svar
  • Stephanie
   28/04/2015 at 14:18 (5 år ago)

   Kære Louise,

   Tusind tak for din positive feedback! Jeg har lige været i haven og plante forspirede ærter ud og glæder mig sådan over min jord i år, hvor jeg virkelig fik givet den kærlighed med masser af god kompost fra sidste år. SYnes også det er svært ikke at plante det hele ud nu, men med det kølige vejr, må jeg sidde lidt på hænderne før tomater, agurker og squash også kan komme i jorden.

   Rigtig god plantelyst :-)

   Havehilsener Stephanie

   Svar

Skriv et svar

%d bloggers like this: