Den nemme vej til et krydderurtebed

Jeg har snydt lidt med vores krydderurtebed

KrydderurtebedDer er jo virkelig nok at se til, når man skal anlægge ny køkkenhave, eller bare have lavet den årlige køkkenhave. Jeg er der, hvor jeg så vidt muligt tager mine egne frø, forspirer alting selv og møjsommeligt ompotter, udflytter og på alle måder overøser mine kommende planter med grøn kærlighed.

Jeg har også selv sået purløg, adskillige bakker basilikum, kruspersille, bredbladet persille og sågar citrongræs. Men jeg har også snydt lidt… For sidst jeg var i supermarkedet, så stod der de fineste store økologiske krydderurter i potter og de var oven i købet på tilbud til 12 kr. stk. Så jeg købte en salvie og en rosmarin.

Forspiret persille til krydderurtebed

Peter har bygget endnu en plantekasse til terrassen til et køkkennært krydderurtebed, den sidste der kunne klemmes ind, og i den vil jeg gerne have en lille dusk af alle de krydderurter vi bruger mest, så de er lige udenfor køkkendøren. Salvie og rosmarin har jeg ikke fået sået, og jeg er simpelthen for nærig til at betale 50 kr. stk. i det lokale planteland.

Krydderurterne i plantelandet er helt sikkert dyrket bedre med henblik på udplantning, men udover dild, må jeg altså sige, at vi har haft ganske stor succes med at udplante næsten alle krydderurter i potter fra supermarkedet.

Jeg synes, at det er sådan en spild i vinterhalvåret, hvor vi desværre ofte må ty til at købe krydderurter i potter fra supermarkedet, at man bare smider resten af planten ud, så jeg har en stor potte i drivhuset, hvor jeg graver alle vores købekrydderurter ned, i sær purløg og persille, køber vi en del af om vinteren, men også koriander tidligt på foråret.

Disse urter kan overvintre i dit krydderurtebed

Når sæsonen er omme, vander jeg krydderurtebedet godt og dækker det med visne blade som vinterbeskyttelse. Det betyder, at følgende urter overvintrer og kommer igen år efter år:

  • Timian
  • Oregano
  • Salvie
  • Persille
  • Purløg
  • Citronmelisse
  • Rosmarin
  • Mynte

Disse urter tager jeg frø af til næste års krydderurtebed

Purløgsfrø til krydderurtebedPurløg, fordi jeg gerne vil have mere af det rundt omkring i haven. Purløgets frø finder du i de smukke lilla blomster, når de er visnet. Klip forsigtigt blomsterstilken af og ryst den ned i en pose. Derudover overvintres purløg let, bare lad være med at klippe den helt ned sidst på sæsonen, så kommer den igen. Purløg er ligesom alle andre løgtyper gode at plante med rodfrugterne, da løgduften afskrækker en del flyvende skadeinsekter, bl.a. gulerodsfluen.

 

Korianderfrø til krydderurtebedKoriander kan ikke rigtig overvintres. De runde lyse korianderfrø, der ellers ligner peberkorn, sidder også tilbage på blomsterskærmene, når planten har afblomstret.

Dem skal man nulre af. Vidste du, at du også kan gemme frøene til at kværne din egen koriander til thailandske og mexicanske retter? Bare giv de tørre frø en tur i morteren.

Basilikum forspiret til krydderurtebedBasilikum kan man heller ikke rigtig overvintre. Jeg lader den gå i blomst sidst på sæsonen og, når frøene er blevet helst mørke i blomsterstandene, klipper jeg dem forsigtigt af og lægger dem til tørre på et ark papir på en lunken radiator. Når de er tørre nulrer jeg frøene ud af blomsterne. Basilikum er gode naboer for tomater. Det siges at basilikum er godt at plante med tomaterne fordi, det både tiltrækker bier, styrker tomatplanternes helbred, giver tomaterne bedre smag og afskrækker bladlus og andet utøj.

Dildfrø til krydderurtebedDild kan heller ikke overvintres, så det tager jeg også frø af. Meget på samme måde, som med korianderen. De får skærme. Jeg plejer at klippe skærmene af og hænge dem til tørre i garderoben, og så kan man banke frøene af på et viskestykke, når de er tørre.

Vidste du at det giver en ekstra god smag til kartoflerne at koge dem med en dusk dild?

 

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

Skriv et svar

%d bloggers like this: