Tips til dyrkning af salat

Dyrkning af salat er super nemt

Der er bare lige nogle få tips, der er gode, at have styr på:

Dyrkning af salat SpinatFakta om dyrkning af salat:

  • Spiretemperatur er min. 5 grader og helst 14-20, som en tommelfingerregel
  • Salat skal holdes fugtig under spiringen og spirer efter ca 7-10 dage
  • Sådybde ½-1 cm
  • Planteafstand ved udplantning 15-25 cm (tjek din frøpakke)
  • Rækkeafstand 30 cm
  • Hovedsalat er klar ca. 2½ md. efter såning

1. Hvilke salatsorter til køkkenhaven

Vælg en 3-5 forskellige sorter, som de fleste i familien kan lide til dyrkning af salat i jeres køkkenhave. Herhjemme dyrker vi ruccola, spinat, iceberg, romaine og krølsalat. Skulle vi nøjes med 3, ville jeg vælge spinat, ruccola og romaine.

2. Hvordan vil I bruge salaterne i køkkenhaven

Før I går i gang med dyrkning af salat i jeres køkkenhave, så brug 5 minutter på at tænke over hvordan og hvornår, I vil bruge jeres salater. Fordelen ved dette, at at I ikke får sået en masse, som I egentlig ikke gider at spise, og at I for en bedre fornemmelse af, hvor meget I skal dyrke af hver, hvornår.

  • Dyrkning af salat IcebergHerhjemme er spinat vores tidlige og sene salat (spinat skal sås i marts/april og igen i august, den går nemlig i stok/i blomst omkring 1. juni, når dagene bliver lange). Spinaten høstes som pluksalat – altså venter man ikke på, at der dannes et hoved (det gør den ikke), man plukker bare bladene løbende
  • Ruccolaen er vores voksensalat, som vi bruger på pizza, til pesto, i omeletter, i bunden tomatsalat og i blandede salater. Den begynder vi at høste af næst efter spinaten
  • Næst i rækken er romaine salaten. Den bruger vi til det, vi kalder måltidssalater, som f.eks. Salade Nicoise eller større blandede salater. Jeg planter en 2 meters række ud af gange, ca. 8 “hoveder”, da vi ofte spiser salat som hovedret til frokost om sommeren. Når de begynder at få lidt størrelse, bruger jeg hver anden plante til pluksalat, mens de andre vokser til. Når jeg kan begynde at høste hele hoveder, lader jeg de plukkede vokse til hoveder (undlad af plukke de midterste blade)
  • Iceberg dyrker vi også som hovedsalat og bruger til sommerens burgers og udflugtssandwiches. Dem planter jeg halvt så mange af som romaine.
  • Vi dyrker også krølsalat. Den bruger jeg udelukkende til pluksalat, når jeg gerne vi have en salat med forskellige blade i eller mangler pynt til smørrebrød eller gæsteanretning. Igen halvt så mange som romaine

3. Timing af såning

De fleste nybegyndere, inklusiv undertegnede,  sår lange flotte rækker af hver salatsort. Der er så mange frø i pakken, så man drysser dem gavmildt, og så drukner man i salat, som man ikke rigtig kan gemme. Det er selvfølgelig et herligt alternativ til en værtindebuket at komme med sådan en stor flot iceberg i hånden, men man kan også styre det ved at så lidt af gangen med et par ugers mellemrum. Husk, at salat ikke spirer godt ved temperaturer over 20 grader, så undlad at så i juli og så kun spinat i august.

4. Bedre overblik med forspiring af salat

Dyrkning af Salat forspiringJeg sår spinat og ruccola direkte i køkkenhaven af 3 omgange med 2 ugers mellemrum, når jordtemperaturen er over 5 grader midt på dagen, og så dækker jeg med fiberdug. Hovedsalaterne forspirer jeg i drivhuset og udplanter, når de er en 8-10 cm høje. Man kan forspire til 2-3 udplantninger med 2 ugers mellemrum, da salaterne først rigtig udvikler sig, når de bliver plantet ud og får plads og næring. På den måde får man også fine lige rækker uden huller af uspirede frø. Jeg begynder forspiringen i drivhuset først i april. Husk at vande gennem hele sæsonen, ellers går salaten hurtigere i stok.

5. Beskyt mod snegle

Skovsnegl i køkkenhavenSnegle elsker salat! De kan fortære gruopvækkende mængder af fine nyspirede salater eller pløje de mest uopdragne tunneller direkte gennem bundene af en hel række store iceberg hoveder, så alt er ødelagt og salaten uspiselig. Her er 5 gode tips til, at holde sneglene væk fra salaterne:

  1. Sæt sneglehegn rundt om hvert bed eller hele køkkenhaven
  2. Sæt kobbertråd eller kobbertape på siden af dine højbede eller salatkrukker
  3. Plant salater i ophængte spande, hvor sneglene ikke kan komme til
  4. Brug ferramol, som er en jern-baseret sneglegift, der er godkendt til økologisk dyrkning og som ikke er til fare for fugle eller kæledyr
  5. Brug tudser, pindsvin eller moskusænder til naturlig bekæmpelse. Vi har en herboende tudse, som jeg hver år forsøger at finde og smide op i salatbedet. Han er grim og han forskrækker mig helt vildt, når jeg ikke lige har set, hvor han er, men han er dygtig :-)

Få tips til månedens gøremål i køkkenhaven

Abonnér på bloggen på dit favoritmedie, så får du ugentlige tips og letforståelige guides til din køkkenhave:

  • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
  • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
  • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
  • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
  • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

Skriv et svar

%d bloggers like this: