Tomatdyrkning: Sådan får du kilovis af søde tomater

Få vild succes med din tomatdyrkning

Tomatdyrkning 10Hvad har fiskeaffald, pilebark og æggeskaller med tomatdyrkning at gøre? Alt! Læs her, hvordan du fremtryller de lækreste søde saftige og sygdomsfri tomater:

Jeg har de seneste 2 år dyrket mine tomater efter en ganske særlig økologisk* opskrift. Det lyder meget avanceret, men det er faktisk super nemt og ganske banalt. Det seje er, at man bruger en række affaldsprodukter til at dyrke flotte store kraftige tomatplanter med kilovis af de lækreste, søde, sunde, flotte tomater.

Jeg lavede test de forrige år, og jeg kunne afgjort se en forskel på de planter der var fremdyrket efter denne opskrift og de, der var fremdyrket med normal god kompostberiget jord og pilleøkogødning. Planterne, der fik 5-retters menuen, havde kraftigere stammer, mere frugt, tabte ikke blomster og gav lækre tomater længere hen på sæsonen end de andre. Du kan jo selv prøve at lave en test i år, og se og du oplever den samme forskel.

Her får du i hvert fald min tophemmelige opskrift, som jeg har stykket sammen fra forskellige ressourcer på internettet og mine havebøger og testet i min egen have og drivhus.

Du skal bruge følgende til denne geniale opskrift på tomatdyrkning:

 • 2 æggeskaller pr. plante (jeg begynder at gemme dem et par uger før tomaterne skal plantes)
 • Fiskeaffald, som hoveder, haler, skeletter, rejeskaller, indmad osv. fra fiskehandleren (kan evt. erstattes med fiskemel, eller du kan samle ind fra husholdningen i en bøtte i fryseren)
 • 2 spsk. pilebarks pulver pr. plante (alternativt kan du udelade nu og senere vande planten med pilebarksopløsning. Det er salicylsyren i pilebarken, der er vigtig). Salicylsyre beskytter mod skimmel. Man kan også spraye en opløsning på bladene af syge planter, eller dyppe små planter i en opløsning, når man potter om.
 • Benmel (købes i havecenteret)
 • Kompostjord
 • Husdyrgødning (høns, ko eller hest) Har du ikke selv adgang til gødning, kan det også købes i poser i plantecenteret

Potent økologisk tomatdyrkning: 7 trin, sådan gør du:

Du skal nu til at lave din tomatplante en nøje udtænkt madpakke med 5 retter:

 1. Gør alle dine ingredienser klar. Det er en fisket affære, så det kan godt betale sig at klippe fisken op i passende stykker. Et stort flot lakseskelet deler jeg i 4 dele. Hoved, hale med endestykke og 2 midterstykker. Jeg kørte ned til nogle små fiskerhytter i byen kl. 14.00 en lørdag, da de var ved at lukke og spurgte om jeg måtte købe hendes fiskeaffald for en beskeden skilling. Hun ville ikke have penge for det og var kun glad for at slippe for affaldet. Jeg kunne komme fordi med en bakke af de spændende tomater til hende, hvis jeg var i byen en lørdag, når jeg havde høstet, sagde hun. Her må jeg understrege, at jeg ELSKER byttekultur!!!  Samtalen med den søde fisker, endte med, at jeg udover tomat/fiskeskraldsbytning fik aftalt, at jeg var velkommen til at komme med en lille kurv overskydende grøntsager i min høstsæson og bytte dem til en flot stor økolaks eller lækre blåmuslinger! Det er da for fedt! Nå men tilbage til tomaterne…
 2. Tomatdyrkning: Grav først et 40-50 cm dybt hulGrav et hul på 40-50 cm i dybden og 30 cm i diameter, der skal jord i mellem hvert lag, og derudover skal du plante tomaten langt dybere, end den står nu, så der er brug for lidt plads. Når jeg har gravet hullet, smider jeg en halv planteskefuld hønsemøg nederst (tomatplantens rødder skal nemlig ikke nå til dette, før det er opløst lidt i jorden og den allerede bærer frugt, ellers får man bare en masse store grønne blade på planterne og ikke så mange blomster. Dæk jorden med et jordlag blandet af kompost og jord fra gravehullet og fugt jorden godt. Hønsemøg er fantastisk potent gødning, men i rå mængder, skal man være beskeden.
 3. Læg dernæst fiskeresterne i hullet. Mine rester bestod af rejeskaller med hoveder, lakseskeletter og et net blåmuslinger. Jeg smed lidt af hver i hullet, men rester svarende til et fiskehoved er nok. Når tomaten er nået dertil, hvor den er ved at sætte frugt, vil den rødder også være nået til fiskeaffaldet, som vil være et luksus-depot af kvælstof og kalcium. Hvis du erstatter med fiskemel, skal du bruge 2 håndfulde. Dæk atter med et lag af kompost og jord og vand igen

 4. Tomatdyrkning 3Knus 2 æggeskaller og drys i hullet og smid 2 spsk. pilebarkspulver efter (nu griner du nok, men der er altså en forklaring). Æggeskallerne er ligeledes en kalcium ressource for tomatplanten og beskytter dermed planten mod griffelråd (sorte pletter hvor blomsterne har siddet og umodne pletter på frugterne (kendt som solskoldning). Salicylsyren i pilebark beskytter mod skimmelsvamp. Hvis du ikke tror mig, kan du læse mere her. Efterfølg med endnu et lag jord og vanding.
 5. Så smider du 2 håndfulde benmel ovenpå. Det er plantens fosfor-ressource, som fremmer blomstersætningen, Tomatdyrkningog jo flere blomster, jo flere tomater. Dæk med et sidste lag jord. Vand det hele godt og så er plantehullet klar til din tomat.
 6. Dit plantehul burde nu have en dybde på 20-30 cm. Tilpas det med mere blandet kompost / jord efter din plantes størrelse. Bræk de nederste 3-4 blade af din tomatplante (der kommer alligevel ikke tomater på den nederste del) og begrav så den bare plantestilk i jord. Alle hårene på stammen er potentielle rødder, som udvikles, når de kommer under jorden. Og med masser af rødder, får du en stærk plante.
 7. Vand og bind tomatplanten op, så den har støtte. Jeg følger den regel, at jorden godt må tørre lidt ud mellem vandinger. Vi vander et kvarter om morgenen og et kvarter om aftenen i vores drivhus. Ca 2 liter vand om dagen pr. plante. Husk at det er bedst at vande tidlig morgen eller sen aften, hvor vandet ikke fordamper så let, og planternes rødder heller ikke bliver kogt i den varme middagssol.
 • I første udgave af dette indlæg indeholdt opskriften et alternativ til pilebark i form af aspiriner. Jeg har valgt at fjerne dette fra billeder og tekst, da jeg hellere vil promovere 100 % økologisk dyrkning :-)

Kunne du bruge tomatdyrkningsguiden?

… Og vil du gerne have flere gode begynderguides, så følg med på bloggen. Der er flere måder, du kan følge med på:

 • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

Skriv et svar

%d bloggers like this: