En smart løsning til tomatplanter

Flyt din tomatplanter ud i drivhuset en måned før

MinidrivhusDette her er hverken et sponsoreret indlæg eller en reklame for et enkelt produkt. Men jeg vil godt lige anbefale en løsning, som jeg synes er helt genial :-) Der hører sig selvfølgelig en lille historie til!

På min side af familien er der min søster og jeg, som dyrker køkkenhave og tomater. Søs har altid spurgt mig til råds, da hun først er kommet i gang med køkkenhaven for alvor for et par år siden. Så rollerne er altså sådan fordelt, at hun er nybegynderen og jeg er oraklet :-).

Sidste år sendte hun mig så et foto af en plantebakke, hvor hun havde bredsået sine tomatfrø og sat dem på en varm radiator i et mørkt rum, hvorefter hun var taget på ferie. Da hun kom hjem stod der naturligvis en bakke MEGET talrige, lange og ranglede tomatspirer. Og der blev de stående et stykke tid, til hun sendte mig billedet, og vi fik styr på, at tomater altså ikke er noget, man bredsår, selvom man har et meget stort brev frø fra Italien. Det grinede vi en del af.


Nu er det jo sådan, at det er helt fint at forspire frø på en lun radiator i et mørkt rum, men så snart frøene er spiret, så skal de have max lys og jo større de bliver, jo mere lys og jo mindre varme har du brug for. Min opskrift på forspiring af tomatplanter er således:

Spiring af tomatplanter

 • Forspiring af tomater 6Jeg sår i så- og priklejord i starten af februar (så- og priklejord, fordi de spirer langsommere, hvis jorden er gødet)
 • Jeg sår 2 frø i hver minipotte på 5×5 cm (Hvis det en ikke spirer går pladsen ikke til spilde)
 • Jeg placerer potterne i mit mini-spire-drivhus (kan også laves af en sort og en klar kødbakke fra hakkekød) og lægger noget avis over potterne
 • Efterhånden som de små tomatplanter spirer frem flytter jeg dem til et tilsvarende mini-spire-drivhus i max sol i vindueskarmen (men flytter dem altså fra radiatoren)
 • Jeg lad dem kun tørre ud max en halv dag, men lader dem aldrig stå at soppe i vand

Du kan se en trin-for-trin guide til at så og forspire tomatplanter her


Sådan får du dine tomatplanter til at vokse godt

Nå, men tilbage til historien:
Jeg fik givet søs et par tips om at skynde sig at potte tomaterne om, begrave dem til kimbladene og stille dem køligere og lyst i deres udestue. Jeg indrømmer, at jeg brystede mig lidt over, hvor dygtig jeg er til det med køkkenhave og syntes nok også, at det var lidt sjovt, at jeg, med min overlegne ekspertise, var langt foran søs med tomatdyrkningen. Jeg lovede hende selvfølgelig straks, at hun skulle få nogle tomatplanter fra mig, så hun kunne få lidt succes med tomaterne. Og så talte vi ikke mere om tomater et stykke tid.

Indtil, fandengalemig, hun ringer op i maj og ydmygt spørger mig, hvor høje mine tomater er, nu hvor vi skal til at plante ud. Og om ikke kvindens ynkelige tomatspirer har udviklet sig til store flotte planter – 15 cm højere end mine, og flotte kraftige også endda…

Minidrivhus med tomatplanterJeg var jo ved at gå ud af mit gode skind! Surmulede i en uge, indtil manden i desperation kom hjem med en fin stor pakke til mig: Et minidrivhus med termostat og varmetæppe. Gotta love him! Så snart jeg klager over noget, så kommer han stolt med en løsning. Søster vandt tomatplantekonkurrencen sidste år, men i år må vi lige få genetableret balancen, så jeg kan generobre positionen som havegeni :-)

Jeg må lige af hensyn til mit ego nævne, at hun gudskelov havde for lidt plads til alle de fandens store flotte tomatplanter, så jeg vandt på mængden af tomater :-)


Afhærdning og udflytning af tomatplanter

Når de fleste tomatplanter er færdige med at folde nr. 2 rigtige bladsæt ud (altså ikke de 2 første kimblade, men 2 sæt takkede blade), så plejer vi at være midt i marts til sidst i marts, og den værste nattefrost plejer at være ovre. Det er samtidig her, at mine tomatplanter begynder at vokse noget langsommere og blive lidt ranglede, fordi balancen mellem temperaturen og det tilgængelig sollys i vindueskarmen er forkert. Nu vil tomatplanterne gerne have en temperatur omkring 14 grader (minimum 10 grader for ikke at gå i vækststandsning) og max lys, sollys eller evt. plantelys til supplement.

Derfor overhalede min søster mig sidste år. Hendes udestue havde den perfekte kombination af en temperatur på 10-15 graden og max sollys! Men da vi ikke har sådan en genial udestue, har jeg jo så i år taget mit geniale opvarmede minidrivhus i brug! Så altså:

 • Termostat til minidrivhusVed 2. bladsæt flytter jeg de små tomatplanter til et opvarmet minidrivhus i det store drivhus.
 • Termostaten sættes til at holde en min. temperatur på 12 grader
 • Om dagen, når solen skinner fra en skyfri himmel, lyner jeg op og slår overdelen af teltet tilbage, så de ikke bliver kogt
 • Har du ikke mulighed for at anskaffe dig sådan en herlighed, kan du gøre meget for dine tomater ved at flytte dem ud om morgenen og ind om aftenen på dage, hvor temperaturen er over 10 grader og det ikke blæser

(Men for guds skyld, husk dem nu om aftenen!!! Jeg har været ude i kimono og crocs kl 20.00 et par gange, og de har ikke godt af at fryse, derimod har naboerne nok fået sig et godt grin, mens jeg frysende spænede frem og tilbage i yndefuld mondering med bakker af tomater)


Overlevede mine tomatplanter den tidlige flytning?

Tomaterplanter i minidrivhusSå altså sidste uge i marts, begyndte jeg spændt at flytte alle tomatplanterne ud i minidrivhuset, som jeg har sat op i det store drivhus.

Peter var så at sige lidt bekymret og forsøgte flere gange at overtale mig til kun at forsøge med halvdelen af vores tomatplanter, men næh nej så kan søs jo stadig nå at overhale med FLEST store tomatplanter. Så UD med hele baduljen. Minimumtemperaturen blev sat til 12 grader, og så lå jeg ellers vågen og vendte og drejede mig den første nat, mine små tomatbørn skulle sove i deres nye hus.

Der kom frost den nat, selvom de havde lovet 2 grader, så det var med noget af en knude i maven, at jeg gik ned til drivhuset næste morgen. Men minsandten om ikke alle tomatplanterne struttede glade og termostaten læste 11-12 grader. Det virker sgu!

Jeg er sikker på, at der findes masser af forskellige løsninger på sådan et opvarmet minidrivhus. Og der er garanteret også nogle kloge, kreative hoveder, der kan finde ud af, at udvikle et selv. Vores er modellen, du kan se på billederne. Og det består af et skelet, man samler, en plastbakke med varmepuden og et tæppe i, en termostat forbundet til et tråd-termometer og så et plasttelt med lynlåse.

Det geniale er, at det trods frost, kan holde minimumstemperaturen oppe på de 12 grader, og at tomatplanterne får alt det lys, de har brug for. Man kan sikkert også supplere med plantelys, men så tror jeg, at de når at vokse ud af det opvarmede minidrivhus, før de kan tåle at komme ud i det store drivhus.


Ompotning af tomatplanter

Til slut lige en hurtig guide til ompotning af tomatplanter:

 • Ompotning af tomaterEfter de første 1-2 uger udenfor, ompotter jeg tomatplanterne enkeltvis til 10 cm potter (jeg har ikke plads til dem alle i det opvarmede minidrivhus, hvis jeg omplanter i større)
 • De får nu gødet plantejord (jeg har ikke forsøgt at lave min egen pottemuld endnu, selvom vi har både kanin- og hønsegødning, så det er en pakke fra byggemarkedet)
 • Jeg begraver dem så til kimbladene (det første sæt u-takkede blade de fik) i deres nye potter. Så laver den begravede del af stænglen nemlig også rødder, og jeg får en stærkere kraftigere plante
 • Om eftermiddagen vander jeg de ompottede tomatplanter godt. Vand ikke midt på dagen, når solen står på, så bliver rødderne kogt

Andre køkkenhaveopgaver på min liste i april:

Køkkenhaven i aprilEfterhånden som jeg arbejder mig igennem min april-liste, lægger jeg indlæg op på bloggen med tips til de enkelte opgaver i køkkenhaven i april. Vil du gerne følge med? Så kig ind forbi Hjemme hos Feen-bloggen eller skriv dig op, så du ikke går glip af noget. Der er nye haverapporter 2-3 gange om ugen. Du kan også se andre nybegynder-køkkenhave-guides her eller læse om at have høns i haven, prøve en af mine favoritopskrifter, eller få seje tips fra min kloge gadgetnørd og bedre halvdel. Han har f.eks. lovet at skrive et indlæg om vores top-cool automatiserede havevandingssystem her i april.

Du kan følge bloggen på flere måder:

 • E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
 • Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
 • Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
 • Mest til fotoinspiration og hashtags? følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
 • Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
FacebookTwitterGoogle+PinterestWordPressStumbleUponLinkedInEmailPrintDel

Skriv et svar

%d bloggers like this: